Zenia Stampe: »Jeg håber ikke, at vi skelner mellem Morten og Muhammed om 30 år«

NEJ ZENIA STAMPE OM 30 ÅR EKSISTERER MORTEN IKKE

De Radikales stærkt omdiskuterede og nyudnævnte værdiordfører kalder integrationsministeren for »muslimbasher«, beskriver hvor DFs Pia Kjærsgaard og hende minder om hinanden, og så fortæller hun om det første møde med Socialdemokraternes Dan Jørgensen efter sværdkampen på udlændingeområdet. Politiko.dk lukker ugen ned med Zenia Stampe – og med en citronmåne til kaffen.

Zenia Stampe lukker ugen ned med kaffe, citronmåne, og hun er stadig spejlblank.

Vi har slået os ned på en bænk i Det Kongelige Biblioteks Have lige ved Christiansborg i det dejlige forårsvejr.

Jeg har taget den gule halvmåne fra producenten Dan Cake med som mit bidrag til kaffesnakken – og som en finurlig henvisning til, at Zenia Stampe og Dan Jørgensen for nylig krydsede klinger og kaldte hinanden for lidt af hvert i en ophedet debat om modpartens partis udlændingepolitik.

Eller rettere; jeg troede, det ville være finurligt. Men Zenia Stampe og jeg har åbenbart ikke samme humor. For jeg er nødt til ligesom at understrege, at det er en Dan Cake, jeg har med.

»Nååå Dan…Jeg tænker mere på politi, når jeg ser en citronmåne. Det er jo sådan en joke, at politifolk godt kan lide citronmåne,« siger den radikale politiker, mens hun skærer et stykke.

»Jeg mødte Dan på gangen et par dage efter…«

Selvom kaffesnakken går ud på at sludre om denne uge, så er der simpelthen noget, jeg lige skal høre Zenia Stampe om. Svesken må på disken. For jeg er nysgerrig på at vide, hvad der skete første gang Socialdemokraternes Dan Jørgensen og Zenia Stampe mødte hinanden efter deres kontrovers.

»Jeg mødte Dan på gangen et par dage efter. Og jeg kender altså ikke Dan så godt. Og derfor har jeg heller ikke noget ondt at sige om ham. Men jeg kan omvendt heller ikke sige, at vi er bedste venner«.

Billedet i mit hoved var lidt mere højspændt end det den kaffedrikkende Zenia Stampe kunne fortælle om situationen.

»Vi krydsede hinanden oppe i Vandrehallen, og hvor jeg så sagde: Hej Dan! Og så sagde han: Hej Zenia! Men vi har ikke rigtig talt sammen«.

Bølgerne gik for nogle uger siden højt i medierne mellem de to politikere, men Zenia Stampe kan rent faktisk godt lide de her »voldsomme infights«. For som hun selv siger: »jeg fik luft, og han fik luft«.

Et af angrebene fra Dan Jørgensen var, at Zenia Stampe er »venstrefløjens Pia Kjærsgaard«. Dan Jørgensen sagde: »Pia Kjærsgaard mener, at alle problemer i verden skyldes muslimer, og Zenia Stampe mener, at ingen skyldes muslimer«.

Så jeg spurgte, hvor den selvudnævnte værdikriger Zenia Stampe minder om den tidligere værdikriger Pia Kjærsgaard.

Ministeren på Mucki Bar er »politisk teater«

Og så tilbage til denne uge.

Zenia Stampe har blandet sig i debatten om nogle værtshuse på Nørrebro i København, der bliver truet til at betale såkaldte beskyttelsespenge. Hun er sur på ballademagerne, men hun er også utilfreds med integrationsminister Inger Støjbergs håndtering af sagen.

»Hun gør det bare, fordi hun vil tale til sine egne vælgere og score billige pressepoint på det. Hun når ikke ud til de drenge, der laver balladen, ved at lave det her politiske teater,« siger Zenia Stampe om Inger Støjbergs besøg i onsdags på værtshuset Mucki Bar, der chikaneres af bandemedlemmer.

Hun mener, at Inger Støjberg skubber de moderate muslimer i Danmark fra sig. Og det er netop dem, som hun skal række ud til og samarbejde med, lyder det fra Stampe.

Irritationen bunder også i et Facebook-opslag fra integrationsministeren, der henvender sig til de unge indvandrere, der hærger på Nørrebro. De skal opføre sig ordentligt, skriver Inger Støjberg i sit opslag.

Zenia Stampe skrev selv på sin Facebook-profil, at det var »en omgang billig muslimbashing«. Hun har også bemærket ministerens brug af indvandrerdrenge.

»Det er noget underligt noget, at vi skal kalde dem for indvandrerdrenge. Det er jo danske drenge«.

Det vækker ikke særlig stor begejstring hos Zenia Stampe med sådan et ministerbesøg. Nej, hun skulle hellere bruge sine kræfter på at skabe gode relationer med de moderate muslimer i kampen mod de radikaliserede muslimer.

Nu synes jeg, at det er ved at være oplagt at høre, hvad Zenia Stampe ville gøre, hvis hun var integrationsminister.

Svaret er, at hun som integrationsminister ville støtte politiet og de sociale myndigheder i at »håndtere det« og samtidig mobilisere alle lokale kræfter i at finde løsninger på udfordringerne.

»Om det så er søsteren, der kan sige til sin bror: Du er fandeme ude på et skråplan. Eller læreren, der siger: Nu må vi have en snak med din familie, for du er på vej et helt forkert sted hen,« siger hun som eksempel på, hvordan f.eks. moderate muslimer bør hjælpe utilpassede venner eller familie.

Med opløftet gejst i stemmen opfordrer hun Inger Støjberg. Få de moderate muslimer med. Slå ned på de ekstreme kræfter og alle ballademagerne. Og få folkene med os og ikke imod os.

Nødvendigt med mere viden om andre religioner

Der skal være mere viden og dialog. Kort sagt. For de her problemer opstår blandt andet, ifølge Stampe, fordi vidensniveauet omkring hinandens religioner er for dårligt.

Et eksempel på, hvordan man kan løse det problem, har de i Libanon. I hvert fald har Zenia Stampe i ugens løb været til en høring med religiøse overhoveder fra Libanon i Danmark. De har haft succes med at lave fælles uddannelsesmateriale på tværs af de mange forskellige religioner i Libanon.

»I stedet for at sunnimuslimer fortæller deres børn om, hvordan shiamuslimer er, eller hvordan kristne er, så er der et fælles materiale, hvor alle religioner føler sig ordentligt behandlet i det. Derved ender man ikke med at dæmonisere eller sprede løgne om hinandens religioner, og hadprædikanter får sværere ved at trænge igennem med deres forvredne religionssyn,« fortæller Zenia Stampe.

Vil du gerne overføre den tankegang til det danske skolevæsen?

»Vi vil gerne afskaffe faget kristendom og erstatte det med religion. Det skal selvfølgelig indeholde mest kristendom, da det er majoriteten herhjemme, men der skal undervises i islam, hinduisme og andre religioner«.

Det skal dæmme op for, at unge mennesker lytter til hadprædikanterne, og Zenia Stampe er i det hele taget meget optaget af at finde løsninger på integrationen og at stoppe ekstreme kræfter.

Det samme er partierne på Christiansborg. For regeringen indgik i starten af ugen sammen med resten af blå blok, S og SF to politiske delaftaler i kampen mod radikalisering. Men det blev uden de Radikales opbakning, fordi parterne også vil udarbejde en liste over hadprædikanter, der ikke må komme ind i landet.

»Det er en reklamesøjle for, hvem man skal søge på, hvis man gerne vil radikaliseres,« siger Zenia Stampe.

Stampe bekræfter: Caffé latten er skrottet

Det kan måske virke som et voldsomt skifte fra snakken om integration og radikaliserede imamer. Men ikke desto mindre så er der lige noget, jeg skal have vendt med Zenia Stampe.

Forleden spottede politiko.dk, at Zenia Stampes parti muligvis er i gang med at etablere et nyt image.

Op gennem 00erne blev de Radikale kaldt for et caffe latte-parti, især af højreorienterede modstandere.

Partiet og dets vælgere var folk fra den kreative klasse, der drai caffe latte. Sådan har det lydt.

Men nu tyder noget på, at der er nye bønner i kaffen. For onsdag tog de Radikales Ida Auken et billede af partiformand Morten Østergaard i færd med at hælde pulverkaffe i et papkrus.

Derfor var det oplagt at høre, hvad værdiordføreren siger om de nye kaffeværdier i partiet.

Debat om Morten eller Muhammed er slut om 30 år

Det er ikke pulverkaffe, som Zenia Stampe har brygget til os i dag. Det er fra en såkaldt automatisk kaffemaskine. Og den smager fint.

Vi er tilbage ved integrationsspørgsmålet, for når Zenia Stampe skuer ud i fremtiden, så ser hun ikke længere de voldsomme diskussioner mellem kristne og muslimer herhjemme.

»I 2050 tror jeg, at debatten har flyttet sig et andet sted hen,« siger Zenia Stampe om den »polemiske og ofte hårde tone i debatten« på integrationsområdet.

Hun tror, at flygtningekrisen har fået diskussionerne til at blusse gevaldigt op. Men hun tror samtidig, at de har nået sit ekstreme toppunkt.

»Jeg håber ikke, at vi skelner mellem Morten og Muhammed om 30 år. For hvis vi arbejder målrettet med, at de unge får et arbejde og noget meningsfuldt at lave, så tror jeg, at debatten mellem muslimer og kristne er slut,« siger det 37-årige radikale folketingsmedlem.

Også selvom, at vi har et parti som Dansk Folkeparti, der vokser blandt vælgerne?

»Der er nok mange af os, der er overrasket over, at vi er nået så vidt, som vi er. Altså, at det f.eks. er blevet helt ukontroversielt, at Dansk Folkeparti står på Folketingets talerstol og taler for, at flygtninge overhovedet ikke skal integreres. De skal bare bo i lejre. Og der kan de så bo et helt liv«.

Hun bruger selv vendingen, at nu kan det ikke blive mere sort. Men tager sig stadig det forbehold, at man jo tit har troet noget.

Cadeau til Alternativet

Zenia Stampe synes, det er problematisk, når politik bliver en boksekamp mellem to blokke. Hendes parti skal være et sted, hvor man gerne vil samarbejde med alle de andre partier på Christiansborg, siger hun.

Hvad synes du egentlig om Alternativet?

»De spiller jo efter nogle andre regler end os andre. Og det kan man jo lade sig provokere af, men jeg vil i virkeligheden hellere være konstruktiv og se på, om der er noget hos Alternativet, der kan inspirere os«.

Partiet blev i søndags kaldt for et »bluffnummer« af Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen. Men det vil Zenia Stampe ikke kalde dem.

»Det er forfriskende, at Alternativet siger, at vi skal diskutere og ikke med det samme dømme hinanden ude på finansiering, eller at vi har prøvet det før. Det synes jeg faktisk, at de skal have en cadeau for,« erkender Zenia Stampe.

Zenia Stampe oplever, at det også er noget, der fylder meget hos de Radikale, nu, hvor partiet ikke er i regering.