Zenia Stampe: »Det her kan Berlingskes læsere jo ikke tåle at se«

Zenia Stampes søn er knapt seks uger gammel, så han har været i valgkamp i størsteparten af sit liv. Politikeren glæder sig til at få tid til at se ham smile. Journalist Thomas Conradsen følger valgets hovedpersoner bag facaden, hver dag.

Bag Facaden Zenia Stampe (R) Der multitaskes i valgkamps basen. I baggrunden Zenia's mand Martin Stampe Lyngbo
Bag Facaden Zenia Stampe (R) Der multitaskes i valgkamps basen. I baggrunden Zenia’s mand Martin Stampe Lyngbo

Kl 8.40.

»Vi mangler kun 10-15 pjecer nu. Så har vi delt dem alle ud. Og vi printede altså 30.000. Det er en god følelse,« siger Zenia Stampe til sine hjælpere i valgkampen på denne overraskende kølige, onsdag morgen.

Det er dagen før valget. Om et par dage ved den 36-årige kvinde fra det Radikale Venstre, om hun stadig har et job i Folketinget. For med partiets formodede tilbagegang er hun på vippen.

Vi står ved stationen i Roskilde – købstaden, hun er vokset op i. Cirka hver fjerde forbipasserende tager imod en folder, og efter 10 minutter er de sidste væk. Dén del af valgkampen er ovre. Store smil breder sig blandt Zenia og hendes hjælpere.

8.54

En mand med stort fuldskæg, kort hår og en baby i slynge kommer gående mod os.
»Hej,« siger han til fotografen og jeg.
»Jeg er Martin – Zenias mand og babybærer.«

 

Martin Stampe Lyngbo er sceneinstruktør og dramatiker, og de seneste 10 år har han været direktør for teatret Mungo Park. Men i disse tre uger holder han fri for så lille Gotfred – knapt seks uger gammel – kan være tæt på sin mor og sin brystmælk. Sammenlagt har Gotfred tilbragt halvdelen af sit tilværelse efter fødslen i valgkamp.

9.10

Parret sætter babyen ind på bagsædet af deres knaldrøde Alfa Romeo 159. Zenia hopper ind på sædet ved siden af Gotfred. Martin kører bilen. Vi kører mod »basen« for hendes valgkamp. Det er hendes fars lille, hvide og stråstækte bondehus i udkanten af Roskilde.

Jeg spørger ægteparret, hvordan deres lille fyr har haft det gennem de seneste tre ugers valgkamp.
»Det’ sgu gået meget godt,« svarer Martin.
»Han er meget rolig,« siger Zenia. »Så det er mere det der med at få indpasset amning.«
»Det synes jeg faktisk ikke har været en udfordring. Det har vi fået styr på. Det er mig, der passer på ham, og når han skal ammes, tager du over. Så det triller sådan set. Udfordringen har mere været vores datter på 2½ år, som har set os for lidt,« siger Martin.
»Hun kan jo ikke rigtigt komme med rundt – det er for meget køretur. Det bliver simpelthen for hårdt for hende, for mig og for everybody,« siger Martin.
»Det hjælp så heller ikke, at hun fik 39,5 i feber den dag, vi havde hende med,« tilføjer Zenia.
På bagsædet klukkede Gotfred de første par kilometer, men nu sover han.
»Det kan godt ske, han snart skal have noget mælk,« siger Martin Lyngbo.

9.21

 

Gotfred vågner på vej ind i bondehuset. For første gang, mens vi har fulgt politikeren, græder han. »Sååh, sååh,« siger hun.

»Du må bare tage billedet, så du ikke får for meget med, ik. For det her kan Berlingskes læsere jo ikke tåle at se,« siger Zenia Stampe til fotograf Søren Bidstrup, mens hun holder fast om sit højre bryst og guider Gotfreds mund mod det. Han får fat. Og slapper helt af.

Det har Zenia Stampe tilgengæld ikke tid til. Hun gør status med sit valghold, mens hun ammer. Hun tjekker sine sociale medier. Hun beslutter sig for et tidspunkt til at lave en times Q&A-seance med sine Facebook-følgere. Dem har hun godt 39.000 af. Og for få dage siden satte hun ny rekord for det politiker-opslag, der er blevet vist på flest danskeres Facebook-væg. Hendes opslag om væltede gravsten på en muslimsk gravplads i Brøndby er på mindst 2,8 millioner vægge. I alt er 3,3 millioner danskere aktive på hjemmesiden.

Læs mere: Alle politikerne bruger Facebook hver dag – undtagen Søren Espersen, han stod af

Hun tager sin telefon op og siger: »Hvad er der sket i dag? Det skal jeg altså lige følge med i. Det sværeste som folketingskandidat er nærmest at følge med i, hvad ens partifæller går og lover, mens man selv sidder ude i en eller anden hal og taler om planlov, og hvad ved jeg.«

Martin kommer ind i lokalet.
»Er han færdig med at spise.«
»Ja, han er lige færdig.«
»Skal jeg så ikke tage ham?«

9.37

Mens Gotfred atter sover i slyngen ved sin fars brystkasse går Zenia Stampe igang med spørgetimen på Facebook. Hun sidder koncentreret og svarer, mens hun forsøger at finde ud af sin mands Macbook. I Folketinget er hun vant til PC. Ved hendes side sidder kampagnechef Mette Nord og følger med i debatten på hjemmesiden.

En bruger ved navn »Gylle Tank« spørger:
Hvad er det, udover jeres indvandrings poltik, der gør jer røde?
Zenia svarer:
»Det er, at vi vil bruge flere penge på velfærd og den offentlige sektor. De blå vil derimod skære i velfærden (nul- og minusvækst), så der hører vi bestemt ikke hjemme. Når folk mener, at vi er blå, er det nok fordi, vi i modsætning til den yderste venstrefløj vil finansiere velfærdsforbedringerne gennem reformer (flere i arbejde) i stedet for via skattestigninger.«

En bruger ved navn Frederikke Abilgaard spørger:
Hvad er din holdning til legalisering af stoffer? 🙂 ps synes du er mega sej og har kæmpe respekt for dig
Zenia svarer:
»Jeg er tilhænger af at lave forsøg med legalisering af hash (ligesom Københavns kommune har foreslået). Jeg tror på, at det måske kan bidrage til at skille hash fra de hårde hårdere stoffer og det hårde narko/bandemiljø.«

Martin kommer tilbage med et stort glas rødt saftevand. Han siger til Mette Nord, at hun skal få Zenia til at drikke det. Barnet vågner og skal snart spise igen.
»Tror du ikke lige, du skal sove halvanden time, når vi kommer hjem til København?«
»Nej. Jeg sover ikke i dag. Jeg kan sove i morgen. I dag er der valgkamp.«

Da timen er gået, tager hun en dyb indånding.
»Huuuuha. Jeg bliver helt rundtosset i hovedet. Jeg har svaret på spørgsmål om Køge-motorvejen, GMO, hash, Palæstina og datalogging.«

Læs mere: Özlem Cekic føder børnene – hendes mand passer dem

10.55.

Vi er på vej ud til Alfaen. Ægteparrets rækkehus. Vi snakker om ferien.
»Vi har ikke engang planlagt nogen ferie. Vi orker det næsten ikke efter sådan en valgkamp. Der er sikkert mange kolleger, der tænker, at de skal til udlandet efter så lang tid med dansk politik. Men der er så meget logistik i den type ferie, og der er så meget logistik i en valgkamp. Jeg gider snart ikke mere logistik. Jeg gider kun pakke vores tøj og så køre til vores sommerhus ved Kalundborg. Og så har vi altså også lige et byggeprojekt derhjemme, vi skal arbejde på,« siger Zenia.

Ægteparret købte deres rækkehus for et år siden men hele byggeriet gik i stå, da Martin og hende kort efter mistede en for tidligt født datter, fortæller hun.
»Nu er vi startet med byggeriet igen. Det er fint nok. Det er et tegn på, at der er overskud igen.«

11.15.

Gotfred græder på bagsædet af bilen.
»Altså lige nu fortæller min intuition mig, at ham der skal slå en bøvs,« siger Martin Lyngbo. Han finder en parkeringsplads, og barnet får mad igen.
»Jeg glæder mig utroligt meget til at lægge vasketøj sammen,« siger Zenia under pausen. »Altså det lyder underligt, men jeg kan godt lide at få ryddet op i den slags. Og lige nu ligger der altså 14 dages vasketøj derhjemme. Jeg glæder mig også til at lave mad igen. Bare stå og skrælle kartofler og slappe af. Vi har slet ikke lavet mad selv under hele valgkampen. Enten har vi købt eller også har vores søde naboer hjulpet os,« fortæller hun.

11.48.

Parret er hjemme i København. Der er ikke meget mere programmet, for det er dagen før dagen. Deres nabo Susanne kommer forbi og aflaster. Hun sætter sig straks over med barnet i et af parrets stole i stuen. Zenia arbejder videre på sin bærbare, og Martin brygger kaffe.
»Jeg glæder mig helt vildt til valgkampen er ovre, så jeg kan koncentrere mig endnu mere om mine børn. Jeg glæder mig til at se Gotfred smile, for det siger svigermor, hun har set, og jeg får helt dårlig samvittighed over, at jeg ikke har set det,« siger Zenia Stampe.