Zenia Stampe: Nogen er nødt til at bakke muslimer op – det gør jeg

Det er blevet tabu at forsvare islam og minoriteter, men korrekt at være DF’er, mener Zenia Stampe

Er en løgn i orden, blot man hedder Zenia Stampe?
Er en løgn i orden, blot man hedder Zenia Stampe?

Zenia Stampe forstår som få andre politikere i rød blok at skaffe sig fjender på halsen.

Og siden den radikale værdiordfører for præcis en måned siden vendte tilbage fra barsel, har skældsordene føget rundt.

Stampe har på den ene side kaldt højrenationale farligere end radikale imamer, udtrykt modstand mod danske soldater på Nørreport og svinet Socialdemokraterne til for at være ‘rigmandsprotektionister’.

Øretæverne er til gengæld fløjet den anden vej mod den erklærede republikaner og hårdnakkede forsvarer for danske muslimer. Stifteren af partiet Nye Borgerlige, Pernille Vermund, kaldte hende i Ekstra Bladet for ‘spejlblank’, hvilket fik Stampes mand til at angribe chefredaktør Poul Madsen for at være ‘en klam pikspiller’.

Og Dan Jørgensen (S) beskyldte i et usædvanligt hårdt angreb den radikale profil for at være ‘venstrefløjens svar på Pia Kjærsgaard’, hvilket kun fik det i forvejen ulmende venstre-fløjsopgør mellem Socialdemokraterne og Radikale Venstre til at eksplodere.

Overraskende nok er den 37-årige politiker enig med socialdemokraten – på en måde.

Kvalt af politisk korrekthed
– Pia Kjærsgaard har nok tidligere haft det på samme måde som mig med sin skepsis over for indvandrere. Det har provokeret hende, at man slet ikke kunne tale om det uden at blive skammet helt ud. Så på nogle områder kan jeg godt sætte mig ind i hendes situation. Pia Kjærsgaard har oplevet, at hun blev kvalt af politisk korrekthed og politiske tabuer.

– Jeg synes sådan set, der sker det samme for mig – bare på nogle andre emner, siger Zenia Stampe.

Den radikale folketingsprofil mener, at Dansk Folkeparti i dag er lykkedes med at opnå en politisk korrekthed og fået vendt virkeligheden på hovedet i forhold til Stampes politiske baggrund.

– Nu er det politisk korrekt at være enormt kritisk over for andre kulturer; at gå ind for straf frem for forebyggelse; at gå ind for, at vi skal være mere ens frem for mere forskellige. I virkeligheden definerer DF i dag den politiske korrekthed, mens man er blevet decideret politisk ukorrekt og nærmest landsforræder, hvis man er humanist.

Megafon foran munden
Zenia Stampe er de senere år blevet kendt som en kontroversiel debattør, og hun erkender nu, at hun bør tænke en ekstra gang over sine udmeldinger.

– Der er flere i mit eget parti, der siger, at jeg går rundt med en megafon foran munden.

– Jeg holder den ikke. Den er der bare. Det er jo både en forbandelse og en gave. Det betyder, at det, jeg siger, bliver hørt. Men det får måske en anden lyd, end det jeg mente.

Ifølge hende selv er hun langtfra den ‘evigt indignerede, rasende og ekstreme’ type, som hendes rolle i medierne indimellem indikerer.

Mindre konfliktsky
– I virkeligheden var jeg mere konfliktsky og perfektionistisk tidligere og skrev nogle meget analytiske indlæg. Jeg var slet ikke polemisk, sådan som jeg er i dag; jeg havde slet ingen polemisk flair.

Men tronfølgeafstemningen i 2009, hvor Stampe i et læserbrev anbefalede at stemme blankt, skaffede hende en bunke modstandere på halsen. Ifølge Stampe reagerede de med et kollektivt ‘det sagde du bare ikke’, der provokerede hende til fra den dag at gå hårdt til sine modstandere:

– Det blev opfattet som det rene kætteri og blasfemi. Vi snakker så meget om ytringsfrihed i Danmark, men at sige man er imod kongehuset? Den går ikke.

Syndebukkenes forsvarsadvokat
Siden dengang har Zenia Stampe brugt en stor del af sin politiske karriere på at forsvare især muslimer. Ofte med skarpe udfald mod modstandere af indvandring.

– Men er det ikke en kende hyklerisk, at du på ene side vil have et rummeligt samfund, men på den anden side går enormt hårdt til dem, der kritiserer eksempelvis islam?

– Jeg synes, der er sket en voldsom brutalisering af den offentlige debat – især rettet mod muslimer. Og jeg tror simpelt hen ikke på, at Danmark bliver et mere tolerant sted, ved at ingen forsvarer danske muslimer. Man bliver nødt til at give de angreb et modspil. Et hårdt modspil.

– Nogen bliver nødt til at bakke dem op. Og det gør jeg, siger Zenia Stampe, der betegner sig selv som ‘syndebukkenes forsvarsadvokat’.

* * *

Går i kirke og terper kongerækken

Zenia Stampe erkender, at hun på overfladen godt kunne ligne arketypen på en hardcore kulturradikal: republikaner, multikulturalist og gift med en teaterdirektør.

Men den 37-årige politiker insisterer på, at hun i virkeligheden har en del tilfælles med nationalkonservative DF’ere.

– Nogle ting har jeg til fælles med Dansk Folkeparti. Vi går meget op i historien. Det er godt at vide noget om. Det er vores arv. Men det er ikke vores nutid. Det blander de tit sammen, siger Zenia Stampe og fortæller, at hun modsat visse elementer af det radikale bagland ikke er komplet ‘ antitraditionalist’.

Gift i kirken
– Jeg er godt nok ikke selv døbt eller konfirmeret. Men jeg er gift i en kirke. Vores børn er døbt i en kirke. Min datter, som jeg mistede, blev begravet ved en gudstjeneste. Vi går mere i kirke end gennemsnitsdanskeren.

Hun fortæller, at hun samtidig går meget op i danmarkshistorien:

– Vi terper kongerækken herhjemme, og jeg har et dokument på min computer, som jeg løbende opdaterer, når der er ny viden om en konge.

– Da jeg var forsvarsordfører, var der ikke noget bedre end at være på tur med Søren Espersen (DF). Han er også rigtig glad for danmarkshistorie.

– Og så kunne vi stå sammen på kaserneture og kigge på malerier og tale om ‘hvem var nu den general, og hvad var nu det for et slag’.

 

Zenia Stampe

Zenia Stampe er tilbage på Borgen. ,,Gud bevare Danmark,,
Zenia Stampe er tilbage på Borgen.
,,Gud bevare Danmark,,

Alder: 37 år – født i Roskilde.

Civilstatus: Gift med teaterdirektør på Mungo Park Martin Lyngbo.

Forældre: Cand. mag. Hinrich Birger Heide Hansen og cand. psych. Susanne Stampe Mortensen.

Børn: Erika og Gotfred samt bonusbarnet Tøger. Mistede datteren Olga, der blev født for tidligt.

Beskæftigelse: Folketingsmedlem siden valget 2011 og værdiordfører for Radikale Venstre.