Tyske konservative opfordrer til islamisk lov

CSU har til formål at forbyde udenlandsk finansiering af tyske moskeer at afværge ekstremisme. Forslaget har muslimske tilhængere, men modstandere siger, at forordningen krænker en vigtig forfatningsmæssig ret.

0,,18760524_403,00

Søsteren parti kansler Angela Merkels CDU har opfordret til strengere regler for islam i Tyskland. CSU generalsekretær Andreas Scheuer lagt hans forslag i et interview med den tyske daglige “Die Welt”, der blev offentliggjort onsdag.
“Tysk skal blive det sprog, moskeer,” Scheuer sagde i den samtale, dækkede integrationsspørgsmål, blandt andre emner.
Ikke mere uddannelse eller penge fra udlandet
Den CSU leder siger Tyskland har brug for en islam lov, fordi visse politiske skoler af islam “forhindre folk i at integrere” i Tyskland.
Scheuer har to vigtigste foranstaltninger i tankerne til en potentiel ny lov. Først moskeer, islamiske kulturcentre og andre muslimske institutioner, ligesom børnehaver, bør ikke have lov til at tage penge fra udlandet længere. Den CSU håber, at dette forbud mod udenlandsk finansiering ville stoppe indflydelsen fra lande som Saudi-Arabien og andre Golf-stater, hvor en mere radikal form for islam er statsreligion.

 

Andreas Scheuer. (Photo: Andreas Gebert/dpa)
Andreas Scheuer. (Foto: Andreas Gebert / dpa)
Scheuer: vi skal være mere kritisk over for politisk islam
På samme måde kommer Scheuer anden proposition: alle imamer der har til hensigt at arbejde i Tyskland skal også være uddannet i Tyskland, på tysk, og “deler vores grundlæggende værdier,” siger Scheuer.
Han forklarede, at han ønskede disse regler instated fordi det var “ikke acceptabelt, at andre værdisystemer, nogle af dem ekstremistiske, er importeret fra udlandet.” Europa, Scheuer sagde, “skal udvikle sin egen form for islam.”
Muslimer kalder forslaget ‘diskriminerende’
De konservatives forslag ligner Østrigs Islam lov. De omstridte stykker fik en make-over i februar 2015 til omfatter et forbud mod udenlandsk finansiering for muslimske foreninger og moskeer.
“Den nye version af den østrigske Islam lovgivning indeholder regler, der staver et indgreb i muslimers religiøse selvbestemmelse,” Tysklands tyrkiske islamiske Union (DITIB) sagde i en erklæring i marts 2015.
Dengang blev en islam lov også drøftet i Tyskland. DITIB understregede, at den tyske forfatning giver religiøse grupper ret til at træffe deres egne beslutninger om religiøs uddannelse og et forslag om at indføre regler om kristne eller jødiske grupper ville blive mødt med harme.
Den generelle sekretær DITIB, som er en af de største muslimske foreninger i Tyskland, er fortsat meget imod en islam lov som det foreslås af CSU.
“Det er stadig krænker forfatningen,” Bekir Alboga fortalte DW. “Det er stadig diskriminerende og det er stadig populistisk.”
Begrænsning ekstremistiske påvirkninger
Der er flere Islam eksperter, dog der støtter Scheuer forslag. En af dem er Ralph Ghadban, en politolog og ekspert i islam. Han siger, at stoppe tilstrømningen af udenlandske penge kunne begrænse indflydelsen af islamistiske ekstremister.

 

 

Ralph Ghadban. (Photo: DW Quadriga)

Ralph Ghadban. (Foto: DW Quadriga)
Ghadban: tredje eller fjerde generation muslimer ønsker at høre fra deres imamer på tysk
“The Islam Saudi-Arabien, for eksempel, er ren Salafisme og ikke befordrende for integrationen på alle,” Ghadban fortalte DW. “Tyske moskeer, der er finansieret af penge fra et land som dette ikke arbejde hen imod integration.”
Han støtter også uddannelse af imamer i Tyskland, i modsætning til en rotation af imamer fra udlandet, der kun opholde sig i deres tildelte moskeer i et par år.
“De har intet at gøre med bekymringer folk i deres menighed,” sagde Ghadban.
Han er overbevist om, at de fire universiteter i Tyskland, der har en stol i islamisk teologi kan træne alle de imamer, at Tyskland har brug for.
Nærmer den højre ende af det politiske spektrum
For DITIB, er det ikke så meget om spørgsmålet om, hvorvidt de CSU-foreslåede foranstaltninger kunne være involveret, men om, at de opfatter dem som en krænkelse af deres religiøse rettigheder.
De siger også, at Scheuer erklæring sætter CSU i det ene hjørne med grupper på højre kant af Tysklands politiske spektrum, ligesom “Alternativ for Tyskland (AFD).
“På toppen af alle de andre problemer, [den foreslåede Islam lov] spiller ind AFD hånd,” sagde Alboga.
AFD var gået et skridt videre end regulering af uddannelse og finansiering. En gruppe på partiets højrefløj havde medtaget et forbud mod “at opbygge og bruge moskeer” i deres forslag til AFD partiprogram sidste måned.
De sagde, at islam ikke var en del af den tyske kultur og samfund, og at moskeer var steder, hvor ulovlige lære blev spredt.