EU-Tyrkiet aftale optrevles

Angela Merkels grand “EU-Tyrkiet Deal” er begyndt at falde fra hinanden idet Tyrkiets afvisning af at opfylde de grundlæggende krav om love mod terrorisme som ønsket af Bruxelles.

Tyrkiet har nu truet med at åbne portene for de millioner af angriberne i dette land til endnu engang at krydse ind i Europa, hvis deres krav ikke er opfyldt.

boat-invasion-kos

Handlen er forlist i spørgsmålet om Tyrkiets manglende evne til at opfylde visse minimale pas sikkerhedskrav-og en eksisterende tyrkisk terrorbekæmpelse lov.

Blandt fem resterende benchmarks for Tyrkiet at løse for at modtage visumfri rejser, har EU opfordret til ændringer i Ankaras lovgivning om terrorisme-en efterspørgsel kritiseret og afvist af præsident Recep Tayyip Erdogan.

Tyrkiske udenrigsminister Mevlüt Çavusglu fortalte et møde af forretningsfolk i Wien, at hans regering ikke vil ændre sin terrorbekæmpelse lov, opladning, at EU pres på spørgsmålet, udgør “støtte til terrorisme.”

Çavusglu sagde Tyrkiet ville ikke give efter for pres fra EU til at ændre sin lovgivning om terrorisme til gengæld for visumfri indrejse i Schengen-området.

“Du [EU] har givet visumfri indrejse til kandidatlande uden selv at starte forhandlingsfasen. Er det ikke så ret tyrkiske borgere at nyde dette også? Vi taler om visumfri indrejse, ikke medlemskab, “sagde han.

Sidste onsdag, Europa-Parlamentet standset visumliberaliseringsprocessen for tyrkiske borgere i Schengen-området, citerer Tyrkiets manglende opfyldelse af de nødvendige kriterier.

Det springende punkt er Tyrkiets anti-terror lov, som EU siger, er for bred, og skal spændes før EU kan give tyrkerne visumfritagelse.

EU ønsker Ankara til kraftigt indsnævre hans definition af “terror” for at forhindre de seneste sager som retsforfølgelse af akademikere og journalister til udgivelse “terror propaganda.”

EU minister Volkan Bozkir sagde, at Tyrkiets anti-terror lov havde tilladt for mere end 1.800 sager mod folk for at fornærme Erdogan siden han blev præsident i 2014, herunder journalister, tegnere, og teenagere.

I mellemtiden, tyrkisk parlamentsmedlem for Erdogans parti, og tidligere formand for Udvalget om Konstitutionelle Anliggender, Burhan Kuzu, advarede på sin Twitter-konto, at “Hvis EU gør forkert beslutning, vil vi frigive flygtningene” -en direkte trussel, som en afvisning af at åbne EU-grænser til Turks- vil resultere i en fornyet masse invasion.

Tyske indenrigsminister Thomas de Maizière udtrykt skepsis, at Tyrkiet vil opfylde alle kriterier for visumfritagelse.

“Den tyrkiske præsident er uvillig til at opfylde kriterierne,” de Maizière sagde. “Hvis han ikke gør det, så vil der ikke være nogen visumfri proces.”

Selv den notorisk venstre fløj formand for Europa-Parlamentet, Martin Schulz, indrømmede, at han så “ingen chance” af EU vedtage en visumfri ordning for Tyrkiet af sit mål dato i slutningen af juni.

“To af de vigtigste katalysatorer, nemlig databeskyttelse og anti-terror-pakke har ikke engang blevet behandlet, eller løst,” Schulz sagde.

Erdogan havde igen afvist EU krav om en ændring i anti-terror love kun på mandag. Tirsdag sagde han, “Jeg håber, de [EU] holde deres tidligere givet ord, og at de trækker en streg under denne sag senest i oktober.”

Den tidligere leder af Storbritanniens MI6 efterretningstjeneste, Sir Richard Dearlove, har advaret om, at “tilbyde tyrkiske borgere visumfri adgang til Den Europæiske Union ville være som at smide benzin på ilden.”

Tale til BBC Radio 4, Sir Richard sagde, at “at tilbyde visumfri adgang til 75 millioner tyrkere at dæmme op for strømmen af indvandrere på tværs af Ægæiske synes perverse, ligesom opbevaring benzin tæt på ilden man forsøger at slukke.”

Med henvisning til, hvad han kaldte “højreorienterede partier,” Sir Richard sagde,  invasion havde en “geopolitiske konsekvenser”, som er “sat til at omforme Europas politiske landskab som de borgere, der føler, rationelt eller ej, at deres interesser og kulturelle identitet er truet gøre deres indflydelse. Dette er allerede sket i Østrig med genopblussen af Freedom partiet. Andre ekstreme højre populistiske partier i andre europæiske lande vil følge. “