“EU ignorerer overgreb til gengæld for flygtningeaftale”

EU ser igennem fingre med tyrkiske krænkelser til gengæld for flygtningeaftale, mener HDP’s medleder Selahattin Demirtas.

 

EU forholder sig tavse overfor tyrkiske krænkelser af pressefrihed og kurderne, formentligt fordi unionen ønsker Tyrkiets hjælp til at stoppe strømmen af flygtninge til Europa. Det mener Selahattin Demirtas, leder af Tyrkiets pro-kurdiske Folkenes Demokratiske Parti (HDP).

“Grunden til, at de (EU) ignorerer dette (konflikten i sydøst) er for ikke at gøre (Tyrkiets præsident Recep Tayyip) Erdogan vred. For at finde en løsning på flygtningekrisen, har de brug for Erdogan,” siger Demirtas.

Både Human Rights Watch og Det Hvide Hus har kritiseret Tyrkiet efter, at landet for nogle dage siden overtog kontrollen med det største dagblad, Zaman og nyhedsbureauet Cihan. USA kalder overtagelsen for ”foruroligende”, mens EU stort set er tavse eller nøjes med ret forsigtige og generelle udtalelser om, at alle kandidatlande ”bør sikre grundlæggende rettigheder, herunder ytringsfrihed.”

På samme måde tilbageholdt EU i oktober 2015 en kritisk rapport om Tyrkiet, der skulle udkomme netop som EU var i gang med at forhandle en aftale om syriske flygtninge på plads med landet.

Tilbage i december 2014 – inden EU havde brug for Tyrkiet – var EU’s tone noget skarpere overfor Tyrkiet:

”Politirazziaer og anholdelserne af en række journalister og mediefolk i Tyrkiet i dag er uforeneligt med den pressefrihed, som er et grundlæggende demokratisk princip,” sagde Federica Mogherini dengang.