Tilbagevendte krigere fra syriske konflikt giver anledning til bekymring i EU

Tilstedeværelsen af potentielle eller erfarne terrorister i EU, som det fremgår af antallet af anholdelser i 2013 * for lovovertrædelser i forbindelse med terrorisme, er en alvorlig grund til bekymring.

Fænomenet med religiøst inspirerede figurer terrorisme fremtrædende plads i den nyligt udgivet EU terrorisme Situation og Trend Report (TE-SAT) 2014 udgivet af Europol, baseret på input fra EU-medlemsstaterne og andre partnere.

I kølvandet på den syriske konflikt, truslen mod EU sandsynligvis vil stige eksponentielt. Europæiske krigere, der rejser til konfliktområder, vurderes at udgøre på Øget trussel for alle EU-medlemsstater på deres tilbagevenden. De kan søge at oprette logistiske, økonomiske eller rekruttering celler, og kan fungere som rollemodeller for en værdi af individer inden ekstremistiske fællesskaber – yderligere at fremme deres evne til at opmuntre andre til at rejse. Desuden Deres beslutsomhed har sandsynligvis Styrket i konfliktområder, og de kan have fået de færdigheder og kontakter til at udføre angreb i EU. Der er ingen overordnet officielle tal til rådighed vedrørende EU-borgere, der rejser for at deltage i konflikten i Syrien, men skøn tyder på, at ved udgangen af 2013, De nummererede mellem 1200 og 2000. Selvom Afhængigt af Udviklingen i Syrien, muligvis dette nummer stige i løbet af 2014.

Det menes gjorde den tyrkisk-syriske grænse tilgængelighed er en faktor, hvorfor flere europæiske frivillige rejste til Syrien frem til Afghanistan, Mali, Somalia eller Yemen. Det forekommer sandsynligt gjorde Syrien vil fortsat være den foretrukne destination for potentielle krigere med afgang fra EU-medlemsstaterne, så længe borgerkrig der fortsætter.

Truslen fra selvstændig radikaliseret, selvorganiseret og selvfinansierede  borgerne, som understregede i 2013 gennem afbrydelse af terroristiske plots i flere EU-medlemsstater, herunder Belgien, Frankrig, Tyskland, Italien, Spanien og Storbritannien. Et begrænset antal af de anholdte Syntes at være forbundet til terrorgrupper uden for EU og flere af dem havde kriminelle baggrunde.

Mellem juni og september 2013 blev ni værd personer tilbageholdt i Ceuta (Spanien), Mistænkt for at tilhøre et netværk dedikeret til at sende frivillige til Syrien, for at kæmpe sammen med grupper, herunder Jabhat al-Nusra ( “støtte foran”) og den islamiske stat i Irak og Levanten (ISIL). Netværket Synes at have haft internationale forbindelser til Marokko, Belgien, Tyrkiet og Syrien, og at have sendt mindst 12 unge spanske og marokkanske mænd til Syrien, en række splat der døde i selvmordsangreb eller kamp.

Desuden var der en række anholdelser og domfældelser i hele Europa, herunder i Belgien, Frankrig, Tyskland, Holland og Storbritannien i forbindelse med rejser til Syrien for at deltage i konflikten. I juli 2013 for eksempel en kvinde bundet til i efterforskning i et bredere netværk af personalekonsulenter for Syrien, der anholdt i Rotterdam (Holland); hun, hvad der senere løsladt og formået at rejse sig.

Anholdelser skete derfor efter værd individer tilbage fra Syrien. For eksempel, i september 2013 britiske politi anholdt to britiske statsborgere (af pakistansk oprindelse), Mistænkt for deltage i en træningslejr i Syrien.

Mange rejsende menes at have finansieret og organiseret deres rejser til Syrien selv. Nogle brugte lejede køretøjer, som blev stjålet og brugt som transport til og inden for den syriske konflikt zone.

Bulgarien rapporteret isolerede tilfælde, hvori disse på vej til Syrien søgte assistance fra bulgarske kriminelle for at opnå falske identitetspapirer at lette deres rejser. De facilitatorer Syntes at være Udelukkende økonomisk motiveret. Andre rapportering angiver gjorde en gruppe af syriske statsborgere med bopæl i Sofia – nogle af splat Deltaget i konflikten – Organiserede logistiske aktiviteter for at lette rejse af (potentielle) kæmpere fra Bulgarien til Tyrkiet og videre til Syrien. Desuden rapporteres en række udenlandske krigere til at have rejst til Syrien under dække af legitime humanitær bistand missioner.

Specifikke Organiserede facilitation netværk kan være involveret i at sikre en gnidningsløs overgang til den mere radikale kæmper grupper, som menes at operere strenge adgangskrav politikker og kræver referencer. Der var indikationer gjorde Sharia4Belgium, for eksempel, kan have spillet en væsentlig rolle i at lette værd enkeltpersoner til at deltage jihad grupper, der kæmper i Syrien. I april 2013 blev en række personer arresteret Efter en retslig undersøgelse Sharia4Belgium medlemmer blev nogle af splat Mistænkt for rekruttering til Syrien. Yderligere mere, i netværket demonteret i Ceuta (Spanien), hver af medlemmerne synes at have haft forskellige opgaver: rekruttering og indoktrinerende frivillige; Opnå finansiering; organisingseminars flytning logistik; Kontakt til facilitatorer i transitområderne og i den endelige destination for at sikre ankomst i konfliktområdet; Sikring overførsler til Træningslejr, og endelig til al-Qaeda-forbundne grupper kæmper.