Terrorgruppen Al-Nusra Front modtager forsendelser dagligt af våben over grænsen fra Tyrkiet, siger den russiske generalstab.

Terrorgruppen Al-Nusra Front modtager forsendelser dagligt våben over grænsen fra Tyrkiet, siger den russiske generalstab. Al-Qaeda udløber brugt våbenhvilen mellem regeringsstyrker og moderate oprørere i Syrien for at omgruppere og forny fjendtlighederne.
Al-Nusra Front er fortsat en stor destabiliserende faktor i Syrien, generalløjtnant Sergey Rudskoy fortalte journalister på fredag.

“Damaskus bliver løbende afskåret fra østlige Ghouta. Der var talrige forsøg på at erobrer kraftværk nær Homs og blokerer vejen, der forbinder Aleppo og Damaskus. Strømmen af lastbiler transporterer våben og ammunition fra Tyrkiet fortsætter, med grænseovergange indberettet på daglig basis, “sagde han.

Generalen tilføjede, at Al-Nusra Front angreb er bekræftet af andre nationer så godt, og at de er enige med Rusland vurdering af de negative virkninger af den militante gruppe.

“Det er indlysende, at terrorgruppen, der opererer i Aleppo og Idlib provinsen, er i øjeblikket den største anstødssten for processen med at udvide våbenhvilen til nye områder i det nordlige Syrien,” sagde Rudskoy.

Al-Nusra Front nydt godt våbenhvilen, fordi nogle af de territorier under dens kontrol er blandet med dem, der blev udpeget som indehaves af såkaldt moderate oprørsstyrker, og som er udelukket fra russiske luftangreb missioner, understregede han.

I nogle områder Al-Nusra Front formåede at tage initiativ, sagde Rudskoy. Tre landsbyer erobret af terrorrister  i de sidste par dage, mens voldsomme kampe fortsætter i den nordlige del af Aleppo byen.

Den russiske generalstab sagde, at presset fra Rusland på væbnede grupper i Syrien fortsætter med at bære frugt. I løbet af de sidste par dage 17 bevæbnede grupper, hvoraf mange var påvirket af eller pantsatte troskab til Al-Nusra Front, enige om at slutte sig til våbenhvile. Den generelle siger, at truende bombninger af de terroristiske kræfter, som Rusland foreslog at udføre sammen med amerikanerne, gav et incitament til skift af siderne.

Rusland assisterer syriske styrker i deres kamp mod terrorgrupper og forsøg på at forene med oprørere, som er villige til at søge en fred overgang. Indsatsen undergraves af, at terrorgrupper som islamisk stat (IS, tidligere ISIS) og Al-Nusra Front er ikke en del af USA og Rusland-forhandlede våbenhvile og fortsætte fjendtlighederne. Al-Nusra Front især angriber jævnligt både oprørere og regeringsstyrker i et tilsyneladende forsøg på at afspore våbenhvilen.

Moskva ønsker at intensivere luftangreb på Al-Nusra Front holdninger, men er at sætte dem på hold på grund af de skumle grænser mellem ekstremistisk gruppe og militante, der angiveligt støtter våbenhvilen. Rusland har bedt USA at lægge pres på oprørerne, så der kunne etableres en klar skelnen mellem deres territorier og de af terrorister.

“Vores amerikanske partnere i stå processen med differentiering mellem oppositionsgrupper under deres kontrol og terroristen, som ikke kun miskrediterer hele såkaldt moderat opposition, men afsporer også fredsprocessen og fører til en fornyelse af fjendtlighederne i Syrien,” Rudskoy advaret.

Et andet problem kommer fra yderliggående islamistiske grupper som Ahrar Al-Sham og Jaysh al-Islam. Rusland siger hverken er virkelig engageret i fredsprocessen og begge har begået talrige grusomheder. Moskva ønsker dem anerkendt som terrorister og legitime mål for luftangreb. USA er imod dette, siger, at begge grupper har opbakning fra Saudi-Arabien og er repræsenteret på de FN-sponsorerede fredsforhandlinger.