Støjberg: Venligboer spreder usandheder om forhold i teltlejr

Forholdene på et asylcenter i Haderslev er blevet genstand for heftig kritik på Facebook.

BESØG. Inger Støjberg besøgte torsdag asylcenteret i Haderslev. Her bor 200 mandlig flygtninge i teltlejren, og i barakker ved siden af bor familier med børn. - Foto: Michael Drost-Hansen
BESØG. Inger Støjberg besøgte torsdag asylcenteret i Haderslev. Her bor 200 mandlig flygtninge i teltlejren, og i barakker ved siden af bor familier med børn. – Foto: Michael Drost-Hansen

400 asylansøgerne i Haderslev flygtningelejr lever i larm og stanken af børns bræk.

Sådan lød konstateringen fra en af de fremtrædende venligboere Anne Lise Marstrand-Jørgensen for nyligt iInformation, efter hun i marts besøgte flygtningelejren i Haderslev, hvor børnefamilier bor i barakker, og enlige mænd i telte.

Det er kedelige vilkår, hun beskriver i sin artikel. Mangel på privatliv ødelægger nattesøvnen i teltene, børnene går ikke i skole, og nogle får ikke nok mad. Anne Lise Marstrand-Jørgensen fortæller også om asylansøgeres ringe sundhedsforhold, og kritiserer i et Facebook-opslag, at embedslægen ikke må komme uanmeldt i lejren.

Men billedet, hun tegner, er direkte usandt, mener udlændinge-, integrations- og boligminister, Inger Støjberg.

»Det er helt fair at være uenig med mig og regeringen i udlændingepolitikken, men jeg synes ærlig talt ikke, at det er i orden at sprede usandheder om, hvad der foregår i f.eks. asylcentret i Haderslev«, skrev hun som modsvar i et Facebook-opslag, inden hun i dag tog ud og besøgte lejren.

Inger Støjberg

i onsdags

Det er helt fair at være uenig med mig og regeringen i udlændingepolitiken, men jeg synes ærlig talt ikke, at det er i orden at sprede usandheder om, hvad der foregår i f.eks. asylcentret i Haderslev. Når man læser bl.a. Anne Lise Marstrand-Jørgensens artikel i Information, så forledes man til at tro, at asylcentret er Helvedes forgård, og det har været påstået, at børnene ikke får mad nok, at der ikke er lægehjælp og at embedslægen ikke må komme i lejren. Intet er rigtigt, og det er simpelthen ikke fair over for det personale, der arbejder i asylcentret at komme med sådanne påstande.
Jeg kan i øvrigt fortælle, at jeg selv besøger Asylcenter Haderslev i morgen, torsdag.

 »Når man læser bl.a. Anne Lise Marstrand-Jørgensens artikel i Information, så forledes man til at tro, at asylcentret er Helvedes forgård, og det har været påstået, at børnene ikke får mad nok, at der ikke er lægehjælp og at embedslægen ikke må komme i lejren. Intet er rigtigt, og det er simpelthen ikke fair over for det personale, der arbejder i asylcentret at komme med sådanne påstande«, skrev ministeren på Facebook, inden hun i går eftermiddag besøgte den omdiskuterede lejr i Haderslev.

Det har nu fået Anne Lise Marstrand-Jørgensen til at kræve en undskyldning. For hun mener, at have belæg for sine kritikpunkter.

»Det er bøllemetoder at bagvaske andre, og jeg går ud fra, at du godt er klar over, at det, du siger, ikke passer. Hvis du havde interesseret dig for fakta snarere end for dit eget politiske spin, kunne du jo have kontaktet mig. Jeg har selvfølgelig dokumentation«, skriver hun og afslutter:

»Stik mig en undskyldning, og husk at tjekke op på tingene, før du farer i flint næste gang«.

AnneLise Marstrand-Jørgensen

for 23 timer siden

Kære Inger Støjberg

Du beskylder mig i et opslag på din væg for at sprede usandheder.

Det er bøllemetoder at bagvaske andre, og jeg går ud fra, at du godt er klar over, at det du siger ikke passer. Hvis du havde interesseret dig for fakta snarere end for dit eget politiske spin, kunne du jo have kontaktet mig. Jeg har selvfølgelig dokumentation.

Jeg synes heller ikke, det er et særlig rart samfund, hvor magtfulde ministre forsøger at lukke munden på kritikere. Det ses jo mange steder i verden – der går man også efter journalister og forfattere først.

Jeg kan selvfølgelig også lade tvivlen komme dig til gode. Der er vel en lille mulighed for, at ikke engang ministre har helt styr på lovgivning og fakta.

I så fald vil jeg oplyse dig om:

– Der står intet i min artikel om embedslægen. Til gengæld er det sandt, at flere bekymrede borgere selv har henvendt sig til embedslægen for at bede ham se på forholdene i lejren. De har fået den besked, at embedslægen ikke har lovhjemmel til at foretage uanmeldte besøg i asylcentre. Det betyder ikke, at han ikke har adgang, men at han ikke har samme adgang, som han har mange andre steder – han skal skrive først. Det har han naturligvis gjort og det resulterede i et besøg i går. Det ville formentlig ikke have fundet sted, hvis ikke frivillige havde henvendt sig.

– Adgangen til læge har været begrænset. Det kan du få bekræftet hos ledelsen.

– Maden leveres af et cateringfirma. Der bliver serveret tre måltider om dagen. Indtil for ganske nylig fik børnene ikke mellemmåltider. Det bør de selvfølgelig have – det ved forældre og det ved Sundhedsstyrelsen. Det har lejrledelsen også medgivet, da vi aflagde besøg. Dengang arbejdede de på en løsning. På det tidspunkt havde der været børn i lejren i flere måneder.

– Og nu vi er ved ulovligheder og fortielser: Børnene i lejren går ikke i skole. Det skal de ifølge loven. De løber i stedet rundt og leger på en byggeplads. Og i gangene eller i spiseteltet, når det regner. Det er ikke særlig sikkert.

– Vi lavede efterfølgende en klage til kommunen over forholdene i lejren. Vi har på intet tidspunkt klaget over personalet. Det ville vi selvfølgelig have gjort, hvis vi mente, det var relevant. Hverken Asrin Mesbah eller jeg er så lette at skræmme væk.

– Helvedes forgård har jeg aldrig besøgt personligt. Så jeg ved ikke, hvordan der ser ud.

Så alt i alt. Stik mig en undskyldning og husk at tjekke op på tingene før du farer i flint næste gang.

Politiken har spurgt asylchef i Jammerbugt Kommune, Birgitte Guldberg, om hun kan genkende billedet, Anne Lise Marstrand-Jørgensen tegner. Hun har ansvaret for lejren, som hører under Jammerbugt Kommune.