Jobopslag i Saudi-Arabien: Vi mangler bødler

Her ses Saudi-Arabiens kong Salman bin Abdulaziz. Hans land er blevet kraftigt kritiseret for de mange henrettelser ved halshugning

Et ministerium i Saudi-Arabien har slået jobbet som bøddel op på sin hjemmeside.
Et ministerium i Saudi-Arabien har slået jobbet som bøddel op på sin hjemmeside.

Saudi-Arabiens ministerium for statsforvaltning har taget det usædvanlige skridt at efterlyse flere bødler i et jobopslag på sin hjemmeside.

Saudi-Arabien har brug for i alt otte nye bødler til at henrette dødsdømte. Og det vil i kongedømmet Saudi-Arabien sige offentlig halshugning med sværd.

Ifølge jobopslaget kan interesserede blive ansat som “religiøse funktionærer” til at eksekvere dødsdomme og også andre straffe – f.eks. afhugning af hænder for tyveri.

Der kræves ingen særlige evner eller uddannelsesmæssig baggrund for at svinge sværdet.

Særlig bonus

Og lønnen vil ligge i den lave ende for statsansatte i Saudi-Arabien – bortset fra en særlig bonus på cirka 1.000 dollar per hoved, der hugges af.

Jobbet som bøddel går i flere saudiarabiske provinser i arv fra far til søn.

Interesserede ansøgere skal regne med at få nok at lave, hvis de får jobbet som bøddel.

For i år er der foreløbig blevet halshugget 85 dødsdømte. Det er næsten lige så mange som hele sidste år, da 88 blev henrettet. Og mange dødsdømte venter i fængslerne på den samme skæbne.

På tredjepladsen

Dermed har Saudi-Arabien tredjepladsen – efter Kina og Iran – over lande, som henretter flest personer.

Til sammenligning henrettede USA sidste år 35 dødsdømte personer.

Myndighederne i Saudi-Arabien har ikke sagt, hvorfor antallet af henrettede er steget så kraftigt.

Men diplomater mener, at forklaringen kan være, at en række nyansatte dommere har færdigbehandlet en række appelsager, som havde hobet sig op.

Narkohandel giver dødsstraf

De fleste dødsdømte er blevet henrettet for mord, mens 38 er blevet henrettet for narkohandel.

Politiske iagttagere peger også på, at de mange henrettelser kan være et svar på den uro og de væbnede konflikter, som præger regionen for tiden.

Halvdelen af de henrettede var saudiarabiske statsborgere. Resten var statsborgere fra Pakistan, Yemen, Syrien, Jordan, Indien, Indonesien, Filippinerne, Burma, Tchad, Eritrea og Sudan.

Saudi-Arabien er det eneste land i verden, som henretter dødsdømte med sværd.

Barbarisk at halshugge

Det er en henrettelsesmetode, som flere menneskerettighedsorganisationer kalder barbarisk.

Men styret i Saudi-Arabien forsvarer metoden med, at halshugning er mere human, fordi døden indtræffer hurtigere end ved en dødelig indsprøjtning eller ved at bruge den elektriske stol.

Kritikere har sammenlignet de offentlige halshugninger i Saudi-Arabien med dem, som terrororganisationen Islamisk Stat har foretaget.

Vil ikke sammenlignes med IS

Det er en sammenligning, som styret i Saudi-Arabien ikke bryder sig om.

Myndighederne i Saudi-Arabien siger, at henrettelserne af de dødsdømte sker efter en retssag, mens Islamisk Stat selv beslutter helt vilkårligt, hvem der skal halshugges.

Manglen på bødler i Saudi-Arabien har i øvrigt ført til, at myndighederne nu overvejer, om det også skal være muligt at henrette dødsdømte ved skydning.

Saudi-Arabiens århundredgamle islamiske lovgivning har blandet andet dødsstraf for narkohandel, våbensmugling, mord og voldtægt.