Hvad giver dødsstraf: Saudi-Arabien halshugger for utroskab, hekseri og stofbesiddelse

47 henrettelser fortsætter blodig linje i landet, der udfører tredjeflest dødsstraffe i verden.

Islam det siger alt
Islam det siger alt

2015 var et historisk blodigt år i Saudi-Arabien.

Med halshugningen af filippinske Abdulatif Zapanta i tirsdags nåede dødstallet for 2015 op på 158 henrettede. Det er det højeste antal i landet siden 1995, og det lader til, at ørkenstaten forsætter den blodige linje i det nye år.

Tidligere i dag kom det frem, at myndighederne har henrettet 47 mennesker, herunder den regeringskritiske sheikh Nimr al-Nimr og en række involverede i al-Quade-angreb i landet. Dermed fortsætter styret den linje, der Ifølge Amnesty International (eksternt link) har gjort Saudi-Arabien til det land i verden, der gennemfører tredjeflest henrettelser, kun overgået af Kina og Iran.

 

En stor del af dommene er baseret på uretfærdige rettergange og tilståelser, som er fremskaffet ved hjælp af tortur, ligesom anklagede rutinemæssigt nægtes adgang til en advokat. Størstedelen af landets henrettelser foregår ved offentlig halshugning. Ifølge databasen Death Penalty Worldwide (eksternt link) er der 19 forbrydelser, som kan føre til dødsstraf i Saudiarabien. Her er de hyppigste:

Drab

Landets lovgivning baserer sig på myndighedernes fortolkning af Sharia-lovgivning. Den betyder, at en dom for mord automatisk medfører dødsstraf baseret på, hvad Human Rights Watch kalder en ‘øje for øje’-tilgang.

 

Hvis den dræbtes familie accepterer det, giver lovgivningen mulighed for, at den dømte kan undgå henrettelse ved at betale diya, en økonomisk kompensation for det tab, drabet har påført den dræbtes familie. Den dræbtes familie fastsætter selv beløbet og kan også vælge at skåne drabsmanden uden at få noget til gengæld.

I visse tilfælde kan drab også udløse dødsstraf, selvom det ikke er forsætligt. Det gælder for eksempel, hvis det sker i forbindelse med væbnet røveri.

Stoffer

Ud over drab skyldes størstedelen af Saudi-Arabiens henrettelser lovovertrædelser, som har med stoffer at gøre.

Både salg, import, fremstilling, besiddelse og brug af stoffer kan udløse dødsstraf, selvom det ikke nødvendigvis skal føre til det ifølge saudisk lovgivning.

Utroskab

Utroskab udløser dødsstraf, ofte offentlig stening, hvis man er gift. For en ugift, som har sex med en gift partner, er straffen piskeslag.

Så sent som i november blev en kvinde idømt dødsstraf for utroskab, mens hendes ugifte mandlige partner blev idømt 100 piskeslag. Kvindens dødsstraf blev dog omstødt til fængselsstraf.

Sex med samme køn

Sex mellem homoseksuelle er forbudt i Saudi-Arabien, og alt efter omstændighederne kan det føre til enten piskeslag eller henrettelse. Homoseksualitet i sig selv er også forbudt og kan føre til bødestraf, fængsel eller piskeslag.

Hekseri

Ifølge saudisk lov er heksekunst og trolddom forbudt og kan føre til dødsstraf.

Et opsigtsvækkende eksempel på forbuddet mod heksekunst var, da en libanesisk talkshow-vært i 2008 blev dømt til døden. Det skete, efter at politiet havde overhørt en samtale, hvor han tilbød en kvinde en magisk eliksir, som skulle få hendes mand til at lade sig skille fra hans anden hustru.

Efter pres fra den libanesiske regering besluttede landets højesteret dog at løslade ham.

Øvrige

Også spionage, religiøst frafald, indbrud, røveri, voldtægt og terrorisme kan udløse dødsstraf.