Mysteriet bag 9/11: Her er historien om de 28 blanke sider i rapport fra Det Hvide Hus

The upper floors of the World Trade Center burn, early September 11, 2001 after a plane crashed into the building. A second aircraft crashed into the other tower a short time later. REUTERS/REUTERS TV. (Foto: REUTERS TV/SCANPIX NORDFOTO 2001)

I 13 år har Det Hvide Hus censureret en rapport, der knytter det saudiske kongehus til flykaprerne bag terrorangrebet 9/11. Nu lover Hillary Clinton at afsløre sandheden, hvis hun bliver præsident

28 hemmelige sider fra en officiel rapport om terrorangrebet 11. september mod New York og Washington trækkes nu ind i den amerikanske primærvalgkamp.

Allerede i 2002 kom en kommission med en 838 siders rapport om den blodigste terroraktion i verdenshistorien.

Men rapportens sidste kapitel på 28 sider blev stemplet som hemmeligt. De blanke sider rummer storpolitisk sprængstof. Angiveligt afslører de, hvordan den saudiske ambassade hjalp flykaprerne ind i USA og støttede dem med penge.

Familierne til ofrene for terrorangrebene 11. september har i årevis ønsket at få ophævet de saudiske diplomaters immunitet, så de kan retsforfølges i USA. Derfor har de argumenteret for, at de 28 sider burde gives fri, så materialet kan indgå i retssagerne.

Demokraten Hillary Clinton og hendes modkandidat Bernie Sanders har opfordret præsident Barack Obama til at gennemføre en lov, der giver de pårørende til ofrene mulighed for at sagsøge de ansvarlige.

Det har republikanerne hidtil været med på, men forleden vendte de på en tallerken og udtrykte bekymring for, at en sådan lov kan give bagslag og bringe amerikanske statsborgere i udlandet i fare.

Skiftede holdning

Da New York Times og tv-stationen CBS i sidste uge gik ind i sagen, skiftede Saudi-Arabien også holdning. Hvor man tidligere havde give udtryk for, at det ville være fint at få punkteret konspirationsteorien om saudiernes rolle, lød der pludselig andre toner. Overfor en gruppe politikere truede den saudiske udenrigsminister Abdel al-Jubeir med at sælge for 750 mia. dollar amerikanske statspapirer, hvis lovændringen blev til noget.

Kovendingen blev opfattet som et bevis for, at saudierne har noget at skjule.

Spørgsmålet er, om Hillary Clinton vil indfri sit løfte om at frigive de 28 sider, hvis hun bliver USA’s næste præsident.

Berlingskes korrespondent i Washington Kristian Mouritzen har sine tvivl.

Et uomstødeligt bevis

»Jeg tror, at virkeligheden kommer til at se meget anderledes ud, når de sidder i Det Hvide Hus. Det har det vist sig med Obama. Han har også været stærk tilhænger af at offentliggøre de 28 sider, men noget tyder på, at det er sværere end som så. Hvad det skyldes, kan man kun gisne om. Formentlig har saudierne haft nogle trumfkort på hånden med hensyn til, hvad de vil hjælpe med i kampen mod Islamisk Stat. Det har vejet tungere end det andet,« vurderer han.

Mange har gættet på, hvad der står på de blanke sider i rapporten, og her er, hvad vi ved:

Ifølge avisen New York Post er der et uomstødeligt bevis for, at saudiske myndigheder i USA hjalp mindst to saudiske kaprere, der havde slået sig ned i San Diego. Såvel den saudiske ambassade i Washington som det saudiske konsulat i Los Angeles havde kontakter til kaprernes bagmænd før angrebet i september 2001. Det er også kommet frem, at den tidligere saudiske ambassadør er i USA, prins Bandar, overførte 130.000 dollar fra sin families bankkonto til kaprernes bagmænd i San Diego.

Tidligere senator Bob Graham har læst det fortrolige kapitel i rapporten. Han var med til at lave rapporten og siger, at fingeren peger meget direkte på Saudi-Arabien som den hovedskyldige.

En kompliceret handling

Til tv-programmet ’60 Minutes’ på CBS sagde han i sidste uge, at det er usandsynligt, at disse terrorister, »hvoraf de fleste ikke talte engelsk, aldrig før havde været i USA og ikke havde nogen uddannelse, var i stand til forberede og udføre en så kompliceret handling uden hjælp indefra i USA.«

Og du mener, at de 28 sider er afgørende for at forstå dette?

»Jeg tror, at de er en vigtig del,« siger Bob Graham.

Du mener, at støtten kom fra Saudi-Arabien?

»Betydeligt.«

Og når vi siger saudierne, mener du regeringen, rige mennesker i landet. Velgørenhed?

»Alt, hvad du har nævnt,« svarer han.