Martin Henriksen strammer udlændingeskruen mere end nogen anden

Dansk Folkepartis udlændingeordfører er den politiker, der har allerstørst effekt på flygtningedebatten, viser ny undersøgelse.

Det er Martin Henriksen, der slår til, når justitsminister Søren Pind mener, at danske betjente kun skal kunne beslaglægge »væsentlige værdigenstande« fra asylansøgere.

Så lyder det, at »et armbåndsur til mange, mange tusind kroner« også er i orden.

Og det er Martin Henriksen, der slår til på Facebook, når et opholdssted for flygtninge skal placeres ved siden af en børneinstitution.

For »det er en uskik« og »for tæt på børnene«, mener han.

De to eksempler illustrerer, at Dansk Folkepartis udlændingeordfører har været en af de mest fremtrædende tunger i den danske flygtningedebat det seneste år.

Faktisk er super-strammeren Henriksen den politiker, der har haft størst enkeltstående indflydelse på flygtningedebatten. Dermed har han mere end nogen anden præget den måde, asyltilstrømningen og –politikken er blevet debatteret på i medierne.

Det viser en ny undersøgelse fra analysevirksomheden Infomedia.

»Det er mit arbejde at forsøge at påvirke den offentlige debat, men også det politiske arbejde på Christiansborg. Så i den forstand er jeg da glad for resultatet«, lyder det fra Martin Henriksen.

Infomedia har analyseret 15.000 artikler fra en række danske medier i perioden august 2015 til og med april 2016. Hver artikel er blevet analyseret efter, om artiklen har en stram eller lempelig grundtone i forhold til flygtningepolitikken. Grundtone er her defineret efter, hvad der artiklens vinkler, hvem der kommer til tale i artiklen, og hvad budskabet er.

Er grundtonen stram, har artiklen fået en score på +100. Er grundtonen lempelig, har artiklen fået en score på -100.

Infomedias undersøgelse viser, at de danske medier samlet set har haft en afbalanceret dækning af flygtningesituationen. Gennemsnitscoreren for de 15.000 artikler er på +0,9, så grundtonen i artiklerne har altså gennemsnitligt været en knivspids mere stram end lempelig.

Undersøgelsen viser dog også, at var Martin Henriksen ikke kommet til orde, var balancen tippet over i den lempelige, også kaldet bløde, flygtningepolitiks favør.

Således har Dansk Folkepartis udlændingeordfører rykket grundtonen 2,8 point i en mere flygtningekritisk og stram retning. Han overgår dermed sikkert sin partiformand, Kristian Thulesen Dahl, der alene har rykket debatten 2,1 point i en stram retning, og statsminister Lars Løkke Ramussen, der har rykket debatten 1 point mod højre.

Martin Henriksen, det er ikke mere end en måned siden, at du anklagede regeringen for at være »gået i stå« på udlændingeområdet. Synes du så, at du har fået omsat medietiden og din indflydelse på debatten til politiske resultater?

»Altså… ja, vi ville jo gerne have, at der skete mere. Men vi kan se, at efter Dansk Folkeparti var ude med kritik af regeringen og integrationsministeren, er der begyndt at ske nogle flere ting på Christiansborg. I den her uge (interviewet blev foretaget i forrige uge, red.) har vi jo landet en bred aftale om udlændingeområdet til imamforhandlingerne, og torsdag har vi fået vedtaget to stramninger af udlændingepolitikken, ganske vist om udenlandsk arbejdskraft«, siger han.

Analysen tager dog ikke højde for, at Martin Henriksen som udlændingeordfører naturligt er førstevalget, når medierne skal have kommentarer på flygtningeområdet fra Folketingets strammeste parti på udlændingeområdet.

Kør musen hen over den interaktive grafik og og få overblikket over flygtningedebattens vigtigste aktører.

 

Udlandet trækker den blødere vej

Men hvem trækker så flygtningedebatten i en mere lempelig retning?

Jo, særligt de Radikale.

Således er politisk leder Morten Østergaard den enkeltperson, der har trukket flygtningedebatten mest i en lempelig retning. Godt hjulpet af Enhedslistens udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

De to får bl.a. følgeskab af Sofie Carsten Nielsen og Jens Rohde, der begge er radikale som Østergaard. Ingen af dem kan dog matche den effekt, som Dansk Folkepartis Martin Henriksen og Kristian Thulesen Dahl har haft på flygtningedebatten.

Morten Østergaard har således kun trukket flygtningedebatten 0,7 point til venstre mod Martin Henriksens højredrejning på 2,8 point.

Selvom de Radikales politiske leder »ikke er overrasket, men meget tilfreds« med sin topplacering, ser han ikke afstanden til Martin Henriksens »balstyriske« indflydelse på debatten som et nederlag.

»Man skal tænke på, at Dansk Folkeparti gerne vil flytte grænser. For os er det ikke en ambition at skubbe så meget som muligt til debatten, men at finde konkrete løsninger på konkrete problemer«, siger han.

Til gengæld får Morten Østergaard følgeskab af en række udenlandske politikere, hvis bidrag til debatten også trækker i en mere lempelig retning.

Således er EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, på listen over dem, der har præget tonen i en mere blød retning.