»Markant højredrejning«: Flere danskere ønsker færre flygtninge

Knap hver anden mener, at regeringen bør føre en strammere flygtningepolitik. Samtidig vil flere have færre flygtninge til landet, viser analyse fra Infomedia.

Danskerne har foretaget en »markant højredrejning«, når man spørger til deres holdning til flygtninge.

Det er en af flere konklusioner i en ny analyse ’Da flygtningestrømmen ramte Danmark’, som er udarbejdet af Infomedia og offentliggøres onsdag.

Analysen er den første af sin art, siden flygtningestrømmen eskalerede i Danmark i efteråret 2015. Analysen viser blandt andet, at knap halvdelen – præcis 47 pct. af 1.000 repræsentativt udvalgte danskere – mener, at regeringen bør føre en strammere flygtningepolitik, end den gør i dag.

Samtidig mener 1 ud af 4 danskere ifølge Infomedias analyse, at der mangler et parti i Folketinget, der fører en strammere flygtningepolitik end Dansk Folkeparti.

»Danskerne kan tilsyneladende ikke få flygtningepolitikken stram nok. Vi kan se, at gennemsnitsdanskeren vil tage imod langt færre flygtninge, end de ville under valgkampen for bare 1 år siden. Oven i hatten mener næsten halvdelen af alle danskere, at regeringens mange stramninger ikke har været stramme nok. Hver fjerde dansker savner et parti i Folketinget, som er endnu strammere end DF«, forklarer forfatter til analysen og rådgiver i Infomedia Lasse Skjoldan.

Analysen baserer sig på samme type spørgsmål og metode, som valgforskere fra flere universiteter brugte i valgundersøgelsen fra 2015.

Ekspert: Et paradoks

En af dem – valgforsker ved Aarhus Universitet Rune Stubager – mener, at analysen tegner et »interessant billede«. Han understreger dog, at konklusionerne afspejler et øjebliksbillede på baggrund af vælgernes nuværende opfattelse af flygtningestrømmens størrelse frem for en egentlig grundlæggende holdningsændring.

»For indeværende er der et ønske blandt vælgerne om, at der skal komme færre flygtninge, end der kommer lige nu. Men det er ud fra en oplevelse af, at der er kommet flere, og virkeligheden er jo anderledes. Spørgsmålet er derfor, om der er tale om en dybereliggende holdningsændring«, forklarer Rune Stubager.

Han henviser til, at de seneste statistikker viser, at Danmark har modtaget færre flygtninge end på samme tid sidste år. Alene i år forventer regeringen, at 25.000 flygtninge og migranter kommer til Danmark, men prognosen er behæftet med stor usikkerhed. Fra januar til juni har Danmark modtaget 3.733 asylansøgere. I det lys er der tale om et »underligt paradoks«, mener Stubager.

»Jeg tror, det hænger sammen med, at det, der skete i efteråret, står klart i vælgernes hukommelse. Det kan også være et udtryk for tilbageholdt åndedræt og en frygt for, at der pludselig kan komme flere flygtninge til landet«, uddyber Stubager.

Partier rykker sig til højre

Infomedia har desuden bedt vælgerne om at placere sig på en skala fra 1 til 5, hvor 1 er dem, der ønsker »langt flere flygtninge end nu«, og 5 er dem, der ønsker »langt færre flygtninge end nu« .

 

Den gennemsnitlige vælger placerer sig i dag på 3,8 mod 3,4 for blot 1 år siden. Dermed ønsker flere danskere færre flygtninge end på noget andet tidspunkt siden 1994, da den typer målinger startede.

Samtidig viser analysen, at vælgerne anser alle Folketingets partier for at have rykket sig mod højre. På Christiansborg har især store dele af rød blok kritiseret Socialdemokraterne for at lefle for Dansk Folkepartis og V-regeringens stramme udlændingepolitik. Den røde forargelse var til at føle på, da S-formand Mette Frederiksen og hendes parti stemte for regeringens omstridte asylstramninger i efteråret. På spørgsmålet, om partiet mener, at det er drejet mod højre, svarer politisk ordfører Nicolai Wammen i en mail:

»Det er klart, at det gør dybt indtryk, når man ser flygtninge vandre op ad de danske motorveje. Det minder os alle sammen om, at flygtningestrømmen har bragt både Danmark og Europa i en helt ekstraordinær situation. Her har vi helt åbent sagt, at der er en grænse for, hvor mange flygtninge vi som land kan håndtere. Både af hensyn til integrationen og til vores velfærdssamfund«.

 

Hos Dansk Folkeparti hæfter man sig ved, at flere partier nærmer sig den linje, DF har udstukket. At 1 ud af 4 mener, at der er plads til et parti, der har en strammere flygtningepolitik end Dansk Folkeparti, bekymrer dog ikke udlændingeordfører Martin Henriksen:

»Vi har sagt, at vi vil afvise asylansøgere allerede ved grænsen. Vi har også sagt, at vi vil sende flygtninge retur. Sagen er den, at man ikke kan få en asylpolitik, der er strammere end vores«.