Kontroversiel udmelding fra tysk borgmester: Hold »en armslængdes afstand« til fremmede for at undgå overgreb

Kölns overborgmester, Henriette Reker, får voldsom kritik efter formaninger om, at kvinder bør ændre adfærd, når de går ud.

Henriette Reker får grove ord med på vejen fra tyskere, som ikke synes, at det er i orden at bede festende kvinder om at passe bedre på, når de bevæger sig rundt i Køln. Foto: Oliver Berg/AP
Henriette Reker får grove ord med på vejen fra tyskere, som ikke synes, at det er i orden at bede festende kvinder om at passe bedre på, når de bevæger sig rundt i Køln. Foto: Oliver Berg/AP

Tirsdag gav Kölns overborgmester, Henriette Reker, på et pressemøde sit bud på, hvordan byen fremover undgår voldsomme scener som nytårsnat. Et bud, der siden er blevet kritiseret for at lægge skylden for overfaldene over på ofrene.

Myndighederne beder ifølge RP Online kvinder og piger om fremover at tage visse forholdsregler, når de bevæger sig rundt ved festlige lejligheder, »således at sådanne ting ikke sker for dem«. Bl.a. skal kvinderne sørge for ikke at gå alene, og de skal holde en armslængdes afstand til fremmede, lyder beskeden fra myndighederne i Köln.

»Det er vigtigt at forebygge, at sådanne hændelser finder sted igen,« sagde Henriette Reker på pressemødet.

Borgmesteren lagde desuden op til, at der skal udformes et kodeks for festgæster »fra andre kulturer« for at forklare, at festlig adfærd i Köln ikke har nogen seksuelle undertoner. Kodekset skal være på plads inden byens store karneval, som foregår ved fastelavn i begyndelsen af februar.

De nye forholdsregler blev tirsdag aften uddybet i en pressemedddelelse fra borgmesteren såvel som Kölns politi. Her står det beskrevet, hvordan man fremover på flere sprog over for unge mænd af alle oprindelser »vil gøre klart, hvor grænserne går«.

Borgmesterens udtalelser om, at kvinder bør ændre adfærd for at undgå overgreb, er faldet en del mennesker for brystet. På RP Onlines Facebook-side kalder flere kvinder udtalelsen for diskriminerende.

»Uforståeligt at kvinder den dag i dag stadig bliver gjort ansvarlige, når mænd ikke kan kontrollere deres instinkter,« skriver Monique Vorberg.

Denne holdning er hun tilsyneladende ikke enig med. På Twitter gør mange tyskere grin med Henriette Rekers udtalelser under det voldsomt populære hashtag “einearmlänge” på dansk “en armslængde” – og mange spørger sig selv, om kvinder virkelig kan forhindre overgreb ved at holde afstand til fremmede mænd.

Lokalmediet Kölner Stadt-Anzeiger kalder reaktionerne for en regulær shitstorm mod overborgmesteren.

1000 mænd forulempede kvinder i Köln nytårsaften

Henriette Reker har selv været offer for overfald. Hun blev overfaldet og stukket med en kniv i efteråret 2015 i forbindelse med valgkampen til borgmesterposten. Gerningsmanden blev identificeret som en 44-årig tidligere nynazist, og ifølge politiet skete overfaldet, fordi gerningsmanden var utilfreds med Henriette Rekers positive flygtningepolitik.

Henriette Reker er uden for parti, men blev under valgkampen støttet af Angela Merkels CDU.

Antallet af anmeldelser efter nytårsaften-tumulten i Köln er tirsdag steget til 90. I ét af tilfældene undersøger man en anmeldelse om fuldbyrdet voldtægt. Resten af anmeldelserne går på tyverier, røverier og forskellige grader af overgreb.

Gerningsmændene er generelt blevet beskrevet som nordafrikanske eller arabiske.