Få styr på Islamisk Stat: Det begyndte med de to tårne … For at få forstå, hvad der foregår i Mellemøsten lige nu, spoler vi tiden tilbage.

NET-syrien-IS-besat_911992y

Sortklædte krigere under navnet Islamisk Stat er pludselig kommet helt i top på Vestens sikkerhedspolitiske dagsorden. Som ud af ingenting med kalashnikov-geværer over skuldrene og kampknive i hænderne trådte soldaterne, der har forfærdet verden med henrettelser af såvel soldater som civile. Anført af USA er Vesten nu igen trådt ind i en væbnet konflikt i Mellemøsten med bombeangreb mod Islamisk Stat i Irak og Syrien.

TERRORANGREB.  11. september 2001 vågnede amerikanerne op til angrebet på World Trade Center og Pentagon.

2001

Men for at få forstå, hvad der foregår i Irak og Syrien lige nu, er det nødvendigt at spole tiden mere end ti år tilbage, faktisk helt tilbage til 11. september 2001, hvor USA blev ramt af terrorangrebene rettet mod New York og Washington. Saddam Husseins regime i Irak blev af USA anklaget for at støtte international terrorisme, og den amerikanske præsident George W. Bush udpegede Irak som en del af ondskabens akse sammen med Iran og Nordkorea. I marts 2003 invaderede en amerikansk -ledet koalition Irak og afsatte Saddam Hussein. Irak har siden været stærkt ustabilt med kampe mellem forskellige grupperinger, utallige terrorangreb og titusindvis af civile ofre, og det har igen og igen rejst spørgsmålet, om det var forkert af Vesten af afsætte diktatoren Saddam Hussein.

 

LEDER.  Jordanskfødte Abu Musab al-Zarqawi formede al-Qaeda i Irak.

2004

Centralt i disse borgerkrigslignende kampe var den jordanskfødte Abu Musab al-Zarqawi, der som leder af en militant islamistisk gruppe i 2004 tilsluttede sig terror-gruppen al-Qaeda, der stod bag angrebene på USA. Han lovede at være loyal over for al-Qaeda topchefen Osama bin Laden og formede den terrorgruppe, der er blevet kendt som al-Qaeda i Irak. Abu Musab al-Zarqawi erklærede åben krig mod den shiamuslimsk dominerede regering i Irak og kæmpede samtidig for få USA og Vesten til at trække tropperne ud af Irak og resten af Mellemøsten. Hans opskrift var voldsomme terrorangreb, og selv om det lykkedes en amerikansk specialstyrke at slå Abu Musab al-Zarqawi ihjel i 2006, fortsatte al-Qaeda i Irak med at skabe rædsel med en endeløs række af angreb, hvor tusindvis af udskyldige menneskeliv gik tabt.

2009

Nye militante sunnimuslimske ledere kom til, og ud af al-Qaeda i Irak blev nu dannet gruppen Islamisk Stat i Irak. Det er uklart, præcis hvornår betegnelsen opstod, men midtvejs i 2007 skrev flere medier, at al-Qaeda havde udarbejdet en plan for at overtage de sunnimuslimsk dominerede områder af Irak og skabe en militant islamisk stat. Navnet på gruppen afspejler således direkte, at den arbejdede for at kvæle det spirende demokrati og erstatte det med et sunni-domineret islamisk styre, bygget en streng fortolkning af islam. Terrorangrebene især i Bagdad blev mere og mere omfattende, og i både 2009 og 2010 tog gruppen ansvar for anslag, der kostede hundredvis af menneskeliv og sårede i tusindvis. Det var blandt andet bilbomer på markedspladser og andre steder, hvor mange irakere var samlet på lidt plads.

IRAK.  Abu Bakr al-Baghdadi befinder sig som selvudnævnt kalif helt i toppen af Islamisk Stat.

2011

Efter at have mistet 4.400 soldater i krigen rejste de sidste amerikanske tropper hjem fra Irak i 2011 og overlod ansvaret for sikkerheden i landet til den irakiske regering. Men kampene og terrorangrebene på befolkningen stoppede ikke. Under ledelse af Abu Bakr al-Baghdadi voksede Islamisk Stat i Irak sig større i det magttomrum, der blev skabt, efter at amerikanerne forlod Irak. Gruppen indtog flere og flere områder i det nordlige Irak. Samtidig begyndte borgerkrigen i Syrien, da præsident Bashar al-Assad i marts 2011 slog hårdt ned på demonstranter og udløste det, som siden er blevet omtalt som den største humanitære katastrofe i nyere tid. 200.000 er blevet dræbt under borgerkrigen, og knap halvdelen af Syriens 20 millioner indbyggere er enten flygtet ud af landet eller tvunget på flugt internt i Syrien.

SYRIEN.  Præsident Bashar al-Assads styrker kæmper mod en lang række oprørsgrupper.

2013

De kaotiske tilstande i Syrien med kampe mellem præsident Assads styrker og mindst 100 forskellige militser – der også kæmpede indbyrdes – blev bemærket af Abu Bakr al-Baghdadi. Han begyndte at sende sine mest erfarne krigere ind i Syrien for at skabe en kampgruppe der. Og hans folk havde succes. Lynhurtigt vandt de terræn i det nordlige Syrien, og terrorgruppens navn blev ændret, så det passede til de nye besiddelser. Islamisk Stat i Irak og Levanten var en realitet. Levanten er det gamle navn for et geografisk område, der dækker hele den vestlige del af Mellemøsten i blandt andet Syrien. Forkortelsen er ISIL.

2014

ISIL fortsatte sine erobringer i både Irak og det nordlige Syrien, hvor flere og flere byer blev indtaget. Samtidig satte ISIL sig på en lang række lukrative oliefelter i Syrien, hvilket sikrer gruppen flere millioner dollar i indtægter. Hver eneste dag. På dette tidspunkt blev det vurderet, at ISIL råder over omkring 50.000 soldater, der føler sig forpligtet over for Allah til at bekrige vantro. I januar satte de islamistiske krigere sig på magten i en af de største byer i det nordlige Syrien, nemlig Raqqa, der inden borgerkrigen havde omkring en kvart million indbyggere. Her blev indført sharia-lov med domstole og moralpoliti i gaderne til at holde øje med, at kvinder går i niqab, og at Allah bliver lovprist. Personer, der går imod ISIL, blev systematisk henrettet. Det gælder både syriske soldater samt fanger fra andre militser og civile. Til skræk og advarsel blev fanger henrettet offentligt. Der er billeder af personer, som er blevet korsfæstet midt i Raqqa by.

Sideløbende med erobringerne i Syrien indledte ISIL i juni en storoffensiv i Irak fra nord, hvor by efter by blev indtaget med Mosul i nord og Falluja sydvest for Bagdad som to af de mest prominente erobringer. ISIL blev så magtfulde, at terrorgruppen mod slutningen af juni erklærede, at der var skabt et islamisk storrige – et kalifat – med udgangspunkt i Syrien og Irak, og at der i disse områder var indført sharia-lov, og at Abu Bakr al-Baghdadi var kaliffen, som alle rettroende muslimer skulle adlyde. Gruppen erklærede samtidig, at den skiftede navn til det, vi kender i dag, nemlig Islamisk Stat. Under en fredagsbøn trådte lederen selv, der inden da aldrig havde vist sig for offentligheden, op på talerstolen og opfordrede muslimer over hele verden til at rejse til området og gå i hellig krig for Allah.

Mod slutningen af sommeren – i august – bragte medierne pludselig billeder af store folkemængder i det nordlige Irak, som af Islamisk Stat var drevet på flugt op i bjergene, hvor de var i overhængende fare for at blive fanget og slået ihjel. Det drejede sig om op mod 50.000 personer fra det kurdiske religiøse mindretal Yazidierne, der var flygtet fra landsbyerne i området, efter at IS havde indtaget byerne, slået hundredvis ihjel, voldtaget og dræbt kvinder og børn og krævet, at alle konverterede til islam. Alternativet var at blive slået ihjel. I en enkeltstående begivenhed blev mere end 500 dræbt, og mange kvinder og børn blev levende begravet. 400 yazidier blev kidnappet for at blive solgt som sexslaver. Uhyrlighederne blev betegnet som et regulært folkemord, og den amerikanske præsident Barack Obama gav ordre til luftangreb i det nordlige Irak for at redde yazidierne. I titusindvis flygtede det religiøse mindretal væl fra området. USA fortsatte bombardementerne af IS i flere af de områder i Irak, som terrorbevægelsen har indtaget, og samlede politisk opbakning fra vestlige lande – herunder Danmark.

USA.  Præsident Barack Obama har iværksat omfattende flyangreb på IS i Irak.

Islamisk Stat skabte påny væmmelse, da en sortklædt bøddel for rullende kameraer skar halsen over på en tilfangetagen amerikansk fotograf, der sad knælende i ørkenen iført en orange fangedragt, som dem vi lærte at kende fra den amerikanske Guantanamo-fangelejr. I september led en amerikansk journalist samme skæbne, og i videoen truer bødlen USA og resten af Vesten med angreb, hvis de ikke holder sig væk fra Islamisk Stats erobringer i Irak og Syrien. Bland jer udenom, eller vi vil straffe jer, lød budskabet fra Islamisk Stat, der kort efter også henrettede en engelsk nødhjælpsarbejder.

Præsident Obama samlede i september under USA en koalition af arabiske lande bestående af Bahrain, Jordan, Saudiarabien, Qatar og De Forenede Arabiske Erimater bag et militært angreb på Syrien og begyndte kort efter en række angreb på blandt andet IS’ hovedby i Syrien, Raqqa. Midlerne til angrebet var jagerfly, ubemandede fly samt missiler affyret fra krigsskibe i Golfen. Omkring 400 krigere fra Islamisk Stat blev meldt dræbt. USA bad sideløbende Danmark om at stille piloter og en række jagerfly til rådighed og dermed deltage aktivt i den koalition af lande, der på ønske fra den irakiske regering har sat gang i et større angreb på Islamisk Stats positioner i Irak. Med undtagelse af Enhedslisten bakkede alle Folketingets partier op om regeringens udspil om at afsætte i alt syv F-16-jagerfly til den militære operation. De fire af flyene skulle være aktivt bombebærende og altså smide bomber mod IS i Irak. De øvrige tre fly blev stillet til rådighed som reserve. Dermed var Danmark påny på vej i krig.

DANMARK.  Statsminister Helle Thorning-Schmidt oplyser, at man har besluttet at sende i alt syv F-16-jagerfly med i den militære operation.