EU og NATO advarer: ISIS vil gennemføre atomangreb i Europa

Terrorgruppen ISIS planlægger at ramme Europa med biologiske angreb og atomangreb. Sådan lyder advarsler fra både EU og NATO.

Sikkerhedschefer fra NATO og EU mener, der er berettiget grund til at frygte, at ISIS netop nu forsøger at komme i besiddelse af biologiske, kemiske og radiologiske våben samt atomvåben.

Det kom tirsdag frem på en international sikkerhedskonference i London. Det skriver The Telegraph.

Ifølge Dr. Jamie Shea, som er NATOs stedfortrædende assisterende generalsekretær, er der især grund til at frygte et radiologisk angreb, hvilket vil sprede radioaktivt materiale.

»Vi ved, at terrorister prøver at få fat på disse materialer,« sagde han til konferencen.

Efter terrorangrebet i Bruxelles i marts kom det frem, at terrorister hemmeligt havde filmet en belgisk mand, som arbejder med kernefysik. De filmoptagelser øgede frygten for, at terrorister nu er i gang med at undersøge, hvordan de kan udvikle atomvåben.

Truslen bliver værre
På konferencen advarede Dr. Jamie Shea desuden imod, at ISIS er ved at dele sig i to; en gruppe, der koncentrerer sig om Irak og Syrien, og en gruppe, der fokuserer på at oprette terrorceller, der kan angribe Europa.

Derudover blev det fortalt, at Islamisk Stat forsøger at udvikle nye metoder, hvorpå terroristerne kan gennemføre deres angreb. Som eksempel på disse metoder blev det blandt andet nævnt, at IS forsøger at implantere bomber i menneskelige organer samt forsøger at hacke førerløse biler.

Ifølge Dr. Jamie Shea peger alt på, at terrortruslen vil blive værre i fremtiden. Udtalelsen kommer, efter at Belgiske autoriteter har fortalt, at de formoder, at flere ISIS-medlemmer er blevet sendt til Europa efter terrorangrebet mod Bruxelles i marts. Det skriver Sky News.

»Der er indikationer på, at Islamisk Stat har sendt krigere til Europa og Belgien. Trusselsniveauet, som i øjeblikket ligger på tre, falder ikke,« har en talsmand for Belgiens krisecenter tidligere udtalt.

Også i Storbritannien bliver terrortruslen taget yderst alvorligt. Her har politiske autoriteter netop afsløret, at de i løbet af de næste 12 måneder har planer om at oplære en million briter til at håndtere terrorangreb. Det skriver mediet RT.

Frygt for biologiske angreb
I forbindelse med terrorangrebet i Bruxelles medførte anholdelsen af Abderamane Ameroud en frygt for, at terrorister var ved at planlægge et biologisk angreb.

I Abderamane Amerouds rygsæk fandt politiet nemlig rådne testikler fra dyr og afføring i en pose. Disse materialer kan potentielt anvendes til at forgifte en fødevareforsyning eller sprede dødelige sygdomme. Det skriver Daily Mail.

Derudover blev der både beslaglagt døde rotter, opkast og gamle negle i forbindelse med anholdelsen af 10 terrormistænkte i Marokko i februar. Også det peger i retning af et biologisk angreb i en eller anden form.

Efter terrorangrebene i Paris, der kostede 130 mennesker livet, udtalte den franske premierminister Manuel Valls sidste år, at der er en stigende frygt for biologiske angreb.