Raser mod flygtning med 20 børn: – Du er dybt skadelig!

Angriber landsmand: Naser Khader kræver syrisk flygtnings arbejdsduelighed efterprøvet. Ikke godt nok bare at kalde sig selv syg

Naser Khader mener, at den bedste medicin for Daham, er at komme ud på arbejdsmarkedet. (Foto: Anita Kristensen og Henning Hjort)

En gang var jeg stærk og fuld af energi. Men jeg kan ingenting nu. Jeg er syg. Jeg er sygemeldt på grund af psykiske problemer, som min læge giver mig medicin for. Jeg magter heller ikke at lære dansk lige nu, siger Daham Al Hasan til Ekstra Bladet.

Men den 47-årige syriske tømrer, kan godt forberede sig på, at han ikke skal trille tommelfingre derhjemme, mens kommunen forsørger den store familie, som han via familliesammenføring nu bor med på nedlagt skole i Esbjerg.

Politikerne i både rød og blå blok vil have ham ud på arbejdsmarkedet, så han kan forsørge familien selv.

Taler af erfaring
– Jeg tolkede for torturofre i ti år, og jeg ved, at medicinen for at få det bedre er at komme ud blandt kolleger og arbejde, og det er ikke en løsning at acceptere, at folk ikke kan noget, siger Naser Khader, integrationsordfører for de Konservative.

Jeg bliver lidt forarget, når han siger, at han ikke vil arbejde og lære dansk. Man kan spørge ham om, hvem han så havde tænkt sig, at der skulle forsørge ham og hans børn.

Han SKAL lære dansk
Den holdning deler de også hos Nasers gamle venner i De Radikale.

Her mener integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen, at Daham skal ud på arbejdsmarkedet, så snart han er klar til det.

– Selvfølgelig skal faderen da lære dansk og arbejde så snart han er i stand til det. Det samme med hans kone, Og hans børn skal i skole hurtigst muligt, siger hun til Ekstra Bladet.

– Der skal stilles krav, og vi skal have forventninger og stille med en hjælpende hånd.

Frygter en katastrofe
Hos Dansk Folkeparti er der ikke meget hjælp at hente for hverken Daham, hans koner eller tyve børn.

Partiet er modstander af flygtninges ret til at blive familiesammenført, før de har fået permanent opholdstilladelse i Danmark, og de frygter allerede for konsekvenserne af, at Daham har fået familien herop.

– Det bliver en kulturel og økonomisk katastrofe for Danmark, siger integrationsordfører, Martin Henriksen til Ekstra Bladet.

– Man kan frygte, at børnene kommer til at bidrage til kriminalstatikken fremover, fordi – for at sige det lige ud – det kan være svært at holde styr på så mange unger.

– Det er det glade vanvid, men sådan er det jo, når et bredt flertal i Folketinget tillader det. Jeg mener, at man burde nægte ham retten til familiesammenføring.