De ti mest bizarre fatwaer i historien

Mickey Mouse er ikke populær i den islamiske

Mickey Mouse er ikke populær i nogle dele af den islamiske verden

En fatwa er en udtalelse fra en islamisk retslærd om et givent emne og kan omhandle alt fra dagligdagsemner til principielle spørgsmål.

Da der ikke er nogen centraliseret, islamisk autoritet, påstår siden, at stort set enhver lærd muslim kan udstede fatwaer. Noget tyder i hvert fald på, at det er ved at udvikle sig temmeligt ekstremt.

Her får De listen:

Nr.10: Stormufti Sheikh Ibn Baaz i Saudi Arabien udstedte i år 2000 en fatwa, der påstod, at jorden er flad, og at solen drejer rundt om jorden. Han insisterede på, at satellitbilleder og lignende, der peger på det modsatte, er en del af en vestlig konspiration mod islam.

 

Nr. 9: I 1988 udstedte Ayatollah Khomeini i Iran en fatwa mod forfatteren Salman Rushdie. Denne var ikke så fredelig som nr. 10, da man ganske enkelt udlovede en dusør til den, som slog Rushdie ihjel. Det er som bekendt ikke lykkedes, men andre, der har været involveret i udgivelsen af De Sataniske Vers, er blevet angrebet. Blandt andet bogens japanske oversætter og dens norske forlægger.

Hjemmesiden giver som bonusinformation, at 24% af Irans befolkning på fatwa’ens tidspunkt ikke kunne læse.

Nr. 8: I Kuala Lumpur i Malaysia demonstrerede organisationen Islams Søstre for nyligt imod en fatwa, der påstår, at piger, der opfører sig ukvindeligt, forbryder sig mod islam. Denne fatwa blev udstedt af det Malaysiske Fatwa-råd, men er ikke blevet inkorporeret i malaysisk sharia-lovgivning. Således kan kvinder stadig gå rundt i jeans.

Nr. 7: Sheik Muhammad Al-Munajid udstedte i sensommeren 2008 en fatwa, der beordrede alle rettroende muslimer til at bringe ham Mickey Mouse hoved samt slå alle mus ihjel. Ifølge sheiken er Mickey Mouse en af satans soldater.

Af andre elskelige tegnefilmsfigurer, der byder ham imod, kan nævnes Jerry fra Tom og Jerry. Man kan for øvrigt notere sig, at sheiken er tidligere diplomat på den saudiske ambassade i Washington

Nr. 6: Ifølge det muslimske internetforum Ahl al Hadeeth er smileyer onde. Forummet har i alle fald udstedt en fatwa mod de irriterende tegn-ansigter med det argument, at de imiterer Guds skabninger. Især kvinder er ikke tilladt at anvende smileyer, da de udtrykker følelser, og dette er ifølge forummet ikke sømmeligt for kvinder at gøre, medmindre det er rettet mod deres ægtefælle.

Nr. 5: I 2005 fik den saudiske avis Al Watan nok af at se på så løssluppen en aktivitet som fodbold. Derfor udstedte man en fatwa, der angav nøjagtige regler for den rette måde at spille fodbold på. For ikke at efterligne de vantro jøder og kristne bør man ikke spille med 11 mand på hvert hold, man bør ikke spille i farvet tøj, og man bør især fjerne overliggeren fra målet, således at man på ingen måde efterligner de vantros despotiske, internationale regler.

Nr. 4: I Pakistan vil de også være med. Således udstedtes af kleresiet i Pakistan i 2009 en fatwa mod polio-vaccine af børn. Ifølge de lærde er vaccinen en konspiration, der skal gøre muslimer sterile. Hjemmesiden tillader sig at spørge, om ikke det at være smittet af polio også på et tidspunkt sikrer, at mennesker ikke kan forplante sig?

Nr. 3: I Egypten udstedte den tidligere dekan i islamisk law på al-Azhar-universitetet i Kairo en fatwa mod nøgenhed under sex. En sådan opførsel gør ifølge ham et ægteskab ugyldigt. Denne fatwa startede en stor debat, hvor nogle mente, at den tidligere dekan var gået for langt, og at man kunne nøjes med at dække sig til med et tæppe.

Nr. 2: De tager også andenpladsen i Egypten, hvor stormufti Ali Gomaa i 2007 udstedte en fatwa, der påstår, at det er en stor velsignelse at drikke Muhammeds urin. Hvorvidt man opbevarer en sådan væske i Egypten er uklart.

Nr. 1: Arabiske Ezzat Attiya forsøgte i 2007 at løse det problem, at mænd og kvinder svært kan arbejde i samme kontor, når islam forbyder, mænd og kvinder, der ikke er gift, er alene i et rum sammen. Han mente så at have fundet løsningen og udsendte en fatwa, der anbefalede, at manden blev ammet af kvinden for at eliminere al seksuel spænding kvinden ville jo nu være blevet hans fostermoder.

Attiya blev både fyret fra sit job, angrebet i saudiske aviser og hånet i resten af verden. Han har senere trukket sine udtalelser tilbage.