Auken: Zenia tager fejl

‘Socialdemokraterne er hverken usolidariske eller rigmandsprotektionister’, lyder det fra den radikale Ida Auken, der dermed tager afstand fra sin partifælles angreb på S

Partifællerne Auken og Stampe er uenige om, hvorvidt socialdemokraterne med Mette Frederiksen i spidsen er hamrende usolidariske rigmandsprotektionister.
Partifællerne Auken og Stampe er uenige om, hvorvidt socialdemokraterne med Mette Frederiksen i spidsen er hamrende usolidariske rigmandsprotektionister.

Det radikale folketingsmedlem Ida Auken tager nu afstand fra sin partifælle, værdiordfører Zenia Stampe, som i går kastede sig ud i et frontalangreb på socialdemokraterne.

Zenia Stampe fastslog, at socialdemokraterne er ‘hamrende usolidariske rigmandsprotektionister’, fordi det gamle arbejderparti vil begrænse flygtningetilstrømningen til Danmark.

Men i dag skriver Ida Auken på Facebook: ‘Socialdemokraterne er hverken usolidariske eller rigmandsprotektionister’.

I opdateringen understreger hun, at ‘Radikale Venstre er et realistisk, pragmatisk parti … På alle områder leder vi efter den rette balance mellem idealer og realisme. Det gør vi også på flygtningeområdet’.

12321134_10153343732667199_7516502583452493846_n

Radikale Venstre er et realistisk, pragmatisk parti. På alle områder leder vi efter den rette balance mellem idealer og realisme. Det gør vi for at sikre resultater – om det så gælder den grønne omstilling, vores økonomi eller uddannelsesområdet. Det gør vi også på flygtningeområdet. Vi kan godt se de meget store udfordringer, der følger med det alvorlige flygtningepres på Danmark og Europa. Vi er helt klar over, at der er grænser for, hvor mange flygtninge Danmark kan håndtere. Og vi har forståelse for, at mange mennesker er bekymrede for, om de kan bevare deres job og boliger. Vi leder efter måder at gøre regningen så lille som mulig, så der også i fremtiden er råd til ældrepleje, skoler og sundhed. Vi har igennem hele det 20. århundrede fundet løsninger sammen med Socialdemokraterne og andre ansvarlige partier til gavn for Danmark. I øjeblikket giver vi forskellige svar på nogle ting. Radikale er optaget af at få tingene til at fungere ude i virkeligheden, hvor kommunerne skal finde boliger til folk, få flygtninge i arbejde eller hjælpe små børn til at få en hverdag i en ny skole i et nyt land. Vi ønsker ikke at tage smykker fra folk, der kommer hertil eller holde familier adskilt i tre år. Vores svar på at sikre et rimeligt antal flygtninge i Danmark er at løse problemerne ved Europas grænser. Derfor støtter vi aftalen med Tyrkiet, der allerede har sikret et markant lavere antal flygtninge og sat en prop i en af menneskesmuglernes ruter. Vi mener, at Danmark skal bruge sine kræfter på at få Europa til at stå sammen og leve op til sit ansvar. Ikke på at sætte grænsebomme i hovedet på naboen og skubbe til opløsningstendenserne i Europa.
Socialdemokraterne er hverken usolidariske eller rigmandsprotektionister. Men vi mener, at det er med til at gøre regningen større, at man sætter folk i teltlejre og tager smykker fra dem, når de kommer hertil, fordi det vanskeliggør integrationen og gør kommunernes opgave sværere. Vi står over for store opgaver, men der findes et stærkt alternativ til den nuværende regering, der skærer ned på uddannelse, grøn omstilling og giver symbolpolitiske svar på flygtningeområdet. “Straksopbremsning” som et godt eksempel.

Dermed skaber Zenia Stampe ikke bare splid mellem de radikale og socialdemokraterne – men splitter tilsyneladende også den lille radikale folketingsgruppe på blot otte mandater.

I interviewet med politiko.dk lød det nemlig fra Zenia Stampe om socialdemokraternes udlændingepolitik:

– Det er hamrende usolidarisk. Det er en rigmandsprotektionisme, som jeg har så svært ved at forstå kan udspringe af en i grunden international solidarisk bevægelse … Det er usolidarisk, når de, der har mest, vil tørre ansvaret af på dem, der har mindst. Socialdemokratiet udspringer af mennesker, der levede på bunden, arbejdere … Men i dag handler det om at beskytte de monopoler, så de fattige ikke kommer og ødelægger den rigdom, vi har skabt. Det kan gøre mig trist.

 

Raseri hos S
Udmeldingen fik socialdemokraternes udlændingeordfører Dan Jørgensen helt op i det røde felt. Han såede alvorlig tvivl om et muligt regeringssamarbejde mellem de to partier, hvis rød blok får flertal efter næste valg.

– Det er et spørgsmål, som kun den kommende statsminister kan svare på. Men jeg kan da godt for egen regning sige, at det er klart, at det er jo vanskeligt. En situation – hvor man kunne forestille sig socialdemokraterne i regering uden de Radikale – kan vel ikke længere helt udelukkes. Fordi det her fylder så meget … Lige nu er de radikale fuldstændig tonedøve og virkelighedsfjerne, lød det fra Dan Jørgensen, der beskrev Zenia Stampes udmeldinger så rabiate, at hun måtte befinde sig på månen.

– Hun ligner mere og mere venstrefløjens svar på Pia Kjærsgaard. Ligheden er slående. De to partier er lige verdensfjerne og har lige rabiate holdninger på hver sin fløj, sagde han.

n

Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell kalder skænderierne mellem de to partier for et alvorligt problem.

– Det afslører en afgrund mellem R og S i flygtningepolitikken. Det bliver meget synligt, hvor stor afstanden er mellem partierne. Og det er et problem, hvis der kommer et rødt flertal, for så vil det her være en forhindring for at gå sammen i regering. Hvis de fortsætter med de her skænderier, så vil det blive en ren S-regering, og så vil det blive et Socialdemokrati, der fører flygtningepolitik med de borgerlige og ikke med de røde, siger han.

 

Østergaard i flyverskjul
Om Zenia Stampes krigserklæring mod socialdemokraterne står for hendes egen regning – eller om hun har opbakning fra sin ledelse fortoner sig i det uvisse.

Hverken politisk leder og gruppeformand Morten Østergaard eller gruppenæstformand Sophie Carsten Nielsen har ønsket at kommentere værdiordførerens udmeldinger og de mulige konsekvenser for samarbejdet mellem de to partier. Ekstra Bladet har forsøgt, at få et interview via partiets presseafdeling. Men begge de to radikale ledere er gået i flyverskjul.

Ekstra Bladet forsøger at få en kommentar fra Zenia Stampe og Ida Auken, men ingen af dem er vendt tilbage.