Afvist asylansøger: »Jeg kaster mig selv og min familie i havet, hvis de sender mig tilbage til Tyrkiet«

Mens Grækenland forbereder sig på at sende asylsøgere tilbage til Tyrkiet, hersker der flere steder oprør, forvirring og desperation.

Ja det er ikke sjovt  men vi kan ikke rede hele verden
Ja det er ikke sjovt
men vi kan ikke rede hele verden

Grækenland forbereder sig på kaotiske scener.

Landet sender efter planen de første 500 flygtninge og migranter tilbage til Tyrkiet mandag, efter at en ny EU-aftale har gjort det muligt for grækerne at sende afviste asylsøgere tilbage til tyrkisk grund.

Men allerede inden, at de første flygtninge er sendt retur, hersker der angiveligt forvirring hos de græske myndigheder og desperation blandt de berørte asylsøgere.

Det skriver det britiske medie The Guardian.

Kun et døgn før myndighederne begynder at sende hundredvis af personer til Tyrkiet, har landet tilsyneladende endnu ikke fået den fornødne støtte til arbejdet.

Mens EU’s grænseagentur Frontex skal hjælpe med at transportere de afviste asylsøgere via båd tilbage til Tyrkiet, er kun 200 af de omkring 2.300 personer, som EU ifølge The Guardian har lovet grækerne til situationen, ankommet til Grækenland.

AFVISTE TIL TYRKIET

En EU-aftale betyder, at Grækenland kan sende afviste asylsøgere tilbage til Tyrkiet, hvis de er kommet til landet siden den 20. marts.

EU har forpligtet sig til at bidrage med økonomisk støtte til Tyrkiet mod at landet hjælper de pressede græske myndigheder.

Samtidig skal EU tage imod en syrisk flygtning fra Tyrkiet, hver gang en afvist syrisk asylsøger sendes fra Grækenland tilbage til Tyrkiet. Antallet er begrænset til 72.000 personer.

Kilde: BBC

Det siger Giorgos Kyritsis, der er talsmand for regeringens koordinations agentur for migrationspolitik, SOMP, til det britiske medie.

»Vi venter stadig på de juridiske eksperter og tolke, som de sagde, de ville sende. Selv medarbejderne fra Frontex er ikke kommet endnu,« siger Giorgos Kyritsis, der frygter voldelige episoder i den kommende tid.

»Vi forventer vold. Folk i fortvivlelse har en tendens til at være voldelige. Hele filosofien bag aftalen er at afholde menneskesmugling fra den tyrkiske kyst, men det bliver svært, og vi prøver med en blød tilgang. Det er mennesker, som har flygtet fra krig. De er ikke kriminelle,« siger Giorgos Kyritsis til The Guardian.

Spændingerne kom torsdag og fredag til udtryk ved et af de græske flygtningecentre, hvor de flygtninge og migranter, der er ankommet siden den 20. marts i år, opholder sig.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters blev ti personer lettere såret, da der torsdag og fredag udbrød uroligheder ved et af centrene. Her rev flygtninge og migranter dele af et pigtrådshegn ned, som omgiver centret, for at gå mod porten i protest.

»De sagde, at de ikke ville tilbage til Tyrkiet, og at de frygtede for deres sikkerhed efter gårsdagens sammenstød,« sagde en talsmand fra græsk politi fredag til Reuters.

Hundredvis af flygtninge og migranter er ifølge AP blevet indlogeret i flygtningelejre på en række græske øer. Her står en dreng ved et af de mange telte i en flygtningelejr tæt ved den markadonsk-græske grænse i den græske by Idomeni. Foto: Darko Vojinovic
Hundredvis af flygtninge og migranter er ifølge AP blevet indlogeret i flygtningelejre på en række græske øer. Her står en dreng ved et af de mange telte i en flygtningelejr tæt ved den markadonsk-græske grænse i den græske by Idomeni. Foto: Darko Vojinovic

Så sent som fredag kritiserede Amnesty International i en ny rapport Tyrkiet for landets behandling af flygtninge og migranter. Organisationen hævder, at de tyrkiske myndigheder systematisk har sendt hundredvis af asylsøgere tilbage mod Syrien, selv om det er i strid med internationale regler.

En syrisk asylsøger, som det franske nyhedsbureau AFP har talt med, beskriver de tyrkiske forholden som et »helvede.«

»Jeg kaster mig selv og min familie i havet, hvis de sender mig tilbage til Tyrkiet. Vi kom fra helvede til helvede,« sagde Mustafa ifølge AFP.

Ifølge The Guardian bliver omkring 750 afviste asylsøgere sendt fra øen Lesbos til den tyrkiske havneby Dikilli mellem mandag og onsdag.

Men også her er der bekymring forud for modtagelsen af de mange flygtninge og migranter.

Ifølge byens borgmester Mustafa Tosun er de lokale myndigheder ikke blevet informeret om, hvad planen er for de afviste asylsøgere.

Derfor er byen ikke er klar til at tage imod flygtningene, siger han ifølge Ritzau til nyhedsbureauet dpa.

»Selv som borgmester har jeg ikke modtaget nogle oplysninger overhovedet fra de ansvarlige i Ankara vedrørende flygtningene.«