162.000 ankom i Sverige – 500 fået job

Migrant passengers get directions from a policeman at the train from Malmo in Stockholm

Sidste år 162.000 mennesker til Sverige for at søge asyl. Men kun en brøkdel havde tilladelse fra indvandring kontor for at arbejde. Endnu færre – i alt 494 mennesker – måtte arbejde.
For at en person, der kommer til Sverige for at arbejde,  skal have et gyldigt identitetskort eller andre midler til at fastslå deres identitet.

Hvis du kan ansøge om asyl i Sverige, og ikke er blevet afskediget tidligere asylansøgere som Migrationsverket at undersøge, om der er muligheder for at arbejde, før opholdstilladelsen er klar.

“Blev tvunget til at fjerne prioritere”
Hvis alle krav er opfyldt for at få en undtagelse fra arbejdstilladelse, et såkaldt at-und. Det bør være automatisk, men fik kun en tredjedel af de asylsøgere mellem 20-64 en at-und sidste år.

– Så er der så utrolig meget folk, der søgte asyl i Sverige, og at vi måske ikke kan registrere alle så vi måtte fjerne prioritere opgaverne, og der var spørgsmålet om arbejde, siger Lisa Bergstrand Unit ved Migrationsverket.

Tror du, at Migration bestyrelsens informationsarbejde er effektiv nok til at få asylansøgerne selv at kigge efter levebrød?

– Det er svært at svare på, men vi gør, hvad vi er blevet tvunget til at gøre, siger hun.

stigende pres
Regeringen har foreslået, at den midlertidige opholdstilladelse, bør være det vigtigste regel for de næste tre år, og det vil øge presset på de asylansøgere for at få job.

En permanent opholdstilladelse kan nemlig blive tilbudt, når den midlertidige udløber – hvis ansøgeren er selvforsynende. Jobbet bliver således et anker for asylansøgere i Sverige.

Arbejdsformidlingen har ingen særlig mission
De lange ventetider på Migrationsverket, der i dag kan være op til et år, gør det endnu mere presserende at komme på arbejde. Men hverken arbejdsformidlingen har noget særlig mission at støtte asylansøgere for at søge job.

– De kan registreres som arbejdsløse, men de er kun berettiget til den grundlæggende service, det handler om at udnytte vores tjenester på internettet og samtaler med rådgivere. Men ingen programindsatser, det er ikke en uddannelse, siger Fredrik Möller, kvalificerede medarbejdere på enheden for integration og etablering af arbejdsformidlingen.